FőoldalArchívumLátogatóban a Solart-System-nél
2009. november 03., kedd ::

Látogatóban a Solart-System-nél

A napelemek és napelemes berendezések fejlesztése Magyarországon az 1970-es évek közepén indult a Villamosipari Kutató Intézetben.Az első hazai napelemes berendezés 1975-ben készült el. A fejlesztés és kísérleti gyártás a Pannonglas Solarlabban folytatódott 1992-ig, a cég bezárásáig. Itt 15% hatásfokú kristályos szilícium napelemek kerültek kifejlesztésre és saját szabadalmaik alapján gyártásra. A fejlesztési és gyártási tapasztalatok jelenleg az 1990-ben alapított Solart-Systemben hasznosulnak. Erről a kft. ügyvezető igazgatóját, Pálfy Miklóst kérdeztük

19 éve nyereségesen
Pálfy úr az elsők között azzal a ténnyel büszkélkedett, hogy a kft. a megalakulása óta egyfolytában nyereséges – bár előfordult, hogy csak kisebb mértékben. Ez valóban nagy szó, hiszen 10 fő alatti, hazai tulajdonú kisvállalkozásról van szó, amely egy kifejezetten K+F+I érzékeny területen tevékenykedik. Mindazonáltal a VKI-ban megalapozott tudást továbbfejlesztve sikerült mindvégig talpon maradniuk, miközben több versenytársuk is kiesett a piacért folytatott versenyben. Sikerük egyik titka talán abban áll, hogy nem akarnak mindent maguk végezni: projektorientált vállalásaikban jól megválasztott alvállalkozókkal dolgoznak együtt. A Solart-System főbb tevékenysége az alábbi területekre terjed ki:

  • Napelemes technológiák fejlesztése és alkalmazása
  • Napelemes berendezések fejlesztése és gyártása
  • Egyedi igényekre napelemes projektek, berendezések tervezése, kivitelezése, kulcsrakész átadása
  • Napelemes érzékelők fejlesztése és szállítása
  • A napelemes technológiák és alkalmazások hazai elterjesztésének elősegítése
  • Hazai és nemzetközi napelemes projektekben, szervezetekben részvétel
Napenergiás oktatási berendezés a Szent István Egyetemen Napenergiás oktatási berendezés a Szent István Egyetemen
Különlegességük a Budapesti Industria 98' Nemzetközi Szakvásáron debütált napenergia-hasznosító összeállításuk, amely nem csak a közép- és felsőfokú szakképzésben, oktatásban használható eredményesen, de széles körben alkalmazható a gyakorlati életben is. Ma már számos hazai és külföldi oktatási intézmény rendelkezik berendezéseikkel.

A sikeresség titka
Az ügyvezető szerint – aki maga is villamosmérnök – a sikerek titka a minőségben van. A termékek szakszerű tervezését és az üzembe helyezését is mérnökök végzik. Maguk a berendezések a legkiválóbb alapanyagok és alkatrészek felhasználásával készülnek, a gyártás során pedig többszörös funkcionális ellenőrzésen mennek keresztül.

Kváziautonóm napelemes áramforrás Kváziautonóm napelemes áramforrás
A villamos energiát termelő fotovillamos napelemes berendezéseket elsősorban egyedi igényekre és megrendelésekre készítik. Minden ügyfél megkeresését megtiszteltetésnek veszik. Igyekeznek az ügyfelek problémáit megérteni és számukra gyorsan reagálva, rövid határidők mellett teljes megoldásokat kínálni. Termékeik alkalmasak arra, hogy például villamos hálózattal nem rendelkező, vagy elektromos energiával nehezen ellátható objektumok világítási, hírközlési, vízellátási, biztonságtechnikai, riasztó és egyéb berendezések folyamatos villamosenergia-igényét fedezzék. Számításaik szerint a jelenlegi hazai villamosenergia-árak és az átlagos hálózatkiépítési költségek mellett sok esetben érdemesebb a cég berendezéseit telepíteni, mint rácsatlakozni az országos villamosenergia-hálózatra. Sajnos vannak árnyoldalak is. Annak ellenére, hogy Magyarországon a fotovillamos kutatások, fejlesztések a nyugati világgal egy időben indultak, és az alkalmazás területén is úttörőknek számítottunk, az 1990-es évektől a hazai alkalmazás nagyon visszafogott mértékben fejlődött. Európában számos országban az energetikai program részét képezik a fotovillamos fejlesztések, és törvény szabályozza az energetikai alkalmazást. Magyarországon csupán néhány éve kötelező egyáltalán a napenergiával termelt villamosenergia átvétele, de hosszú távú garancia az átvételre és az átvételi árra nincsen. Az átvételi ár pedig rendkívül alacsony, így hiányzik a hajtóerő a fotovillamos berendezések telepítésére.

A cég a nemzetközi porondon

Napelemek installálása Rigában Napelemek installálása Rigában
A Solart-System eszközei, berendezései számára a magyarországi piac egymagában túl kicsiny lenne, ezért jelentős exporttevékenységet is folytatnak. A vállalkozás széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, így az új eljárások és termékek első kézből és rendkívül gyorsan jutnak birtokába. A napenergiás technológiák ajánlásait tartalmazó nemzetközi kiadványokban, cégjegyzékekben hosszú idő óta szerepelnek. A termékek jelentős része nem hazai felhasználónál üzemel, hanem eljutott több európai országon kívül Dél-Amerikába és a Közel-Keletre is. Ügyfelei között számos közismert hazai és nemzetközi cég szerepel, amelyek bizalmát és megbízását nagy megtiszteltetésnek tartják. Ugyanakkor ez a bizalom néha terhet ró a cégre: a legfontosabb megrendelőik gyakran szerződésben kötik ki a fejlesztés, megvalósítás, szállítás titokban tartását.

Tudományos eredmények, kapcsolatok
Még 1982-ben alakult meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesületben a „Fotovillamos energiaátalakítók, napelemek” munkabizottság és 1983-ban pedig a Magyar Napenergia Társaság, amelynek keretében a Fotovillamos energiaátalakítók szakosztály aktív tevékenységet folytat. Az alapító tagok között ott voltak a kft. mostani munkatársai is. A cég ügyvezetője maga is részt vesz több neves szervezet munkájában: a Magyar Napenergia Társaság (MNT) Fotovillamos szekciójának vezetője, az MTA Energetikai Bizottság Megújuló Energetikai Albizottságának tagja, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Napelemek Munkabizottságának alapítója és vezetője, az Automatizálási Szakosztály Elnökségének tagja. Tagja továbbá a Nemzetközi Napenergia Társaságnak (ISES) és az European Photovoltaic Technology Platformnak. Évek óta aktívan közreműködnek többek között az EU PV Platform munkájában és több hazai és EU konzorciumi pályázatot nyertek el. Az Európai Unió 7. Keretprogramján belül az IEE (Intelligent Energy – Europe) programban 12 országból álló konzorcium tagjaként a Solart-System sikeresen pályázott a PV-NMS-NET (Supporting Development of Photovoltaics in the European Union New Member States Network) projekttel. Az EACI-vel (Energy Agency for Competitiveness and Innovation) kötött szerződés célja Európán belül, különösen az új tagállamokban a fotovillamos energiatermelés növelése. Pálfy úr ezzel kapcsolatosan egy problémát is megemlít. Tudniillik a 7. Keretprogramban való részvétel feltételeinek megfelelően a projekt finanszírozásában a Solart-Systemnek 25%-os önrészt kellett vállalnia. E terhek csökkentésére a cég kénytelen támogatókat keresni. A konzorcium 2008 szeptemberében a hamburgi 24-i Európai Fotovillamos Konferencia és Kiállításon „Rising Opportunities-Brokerage Event. Solar PV in the New Member States” címmel tartott rendezvényt. 2009. áprilisban pedig elkészült és kiadásra került a „Status of Photovoltaics 2008 in the European Union New Member States” kiadvány. Az évente megjelenő kiadvány az előző évi állapotot ismerteti. Feladatuk többek között, hogy kidolgozzák a fotovillamos energiatermelés növelése elérésének módszerét és eszközeit annak érdekében, hogy az új tagállamok döntéshozói, hatóságai és áramszolgáltatói körében elfogadásra kerüljön a fotovillamos energiatermelés integrálása a gazdaságban. Folyik a részletes adatgyűjtés, az új tagállamok fotovillamos helyzetének értékelése, amelyről folyamatos jelentés készül és kerül közzétételre. A projekt önálló honlapja www.pv-nms.net címen érhető el, ahol az információk hozzáférhetők.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény