FőoldalArchívumGyártósorban a Sony AOI-rendszere
2009. november 03., kedd ::

Gyártósorban a Sony AOI-rendszere

Hibamentes SMT-gyártás a Silveriánál. Létezhet ilyen?Nos, természetesen ebben senki sem lehet biztos, hacsak nem vizsgál meg minden szerelt lapot a gyártás során. Tudja ezt minden cég és folyamatmérnök. Vannak olyan cégek, amelyek tudomásul veszik a gyártási hibákat - persze csak azokat, amikről tudomást szereznek -, és vannak olyan előrelátó cégek, melyek örökre száműzni szeretnék a gyártási hibákat és tesznek a hiba megelőzéséért is. Az a cég, amelyik a minőség fejlesztésére és annak megőrzésére törekszik, AOI (önműködő képi ellenőrző) berendezést használ gyártósoraiban. Így döntött a kecskeméti Silveria Kft. is, amikor Sony AOI-berendezéseket állított szolgálatba

Nem újdonság, hogy a mai SMT szerelési technológia már megköveteli a nagy sebességű, gyártás közbeni ellenőrzést, ideális esetben akár a folyamat több lépése közben is. Az ellenőrzést a Silveriánál nem bízzák a véletlenre, hiszen 2 darab optikai ellenőrző gépet üzemeltek be, amelyből az egyik egy komplett pasztavizsgálatot, míg a másik teljes forrasztás utáni ellenőrzést hajt végre. Ezek a vizsgálatok felismerik az összes olyan hibát, amiket optikai ellenőrző algoritmusokkal fel lehet deríteni, például a folytonossághiányos vagy zárlatos pasztát, elmozdult alkatrészeket, hibás érintkezéseket. Mindezt a képfeldolgozásssal kapcsolatos, a legmodernebb mérnöki tudás segítségével felépített algoritmusok segítségével. Az előbbi gép a Sony SI-C500-as, míg az utóbbi az SI-V200-as készüléke. Természetesen a hibák felderítése mellett elengedhetetlen az ellenőrzés sebessége is. Ebben a tekintetben a Sony gépei kiválóan illeszkednek a Silveria gyártósorába. Az ellenőrzési sebesség nem az ellenőrzött pontok számától, hanem a vizsgálat alá vetett egységnyi területek (19,5×16,5 mm) mennyiségétől függ. Egy egységnyi terület vizsgálati ideje mindössze 0,2 s.
Az ellenőrzés pontosságát és sebességét a 2 megapixeles színes CCD-kamera és a Sony saját fejlesztésű mágneses pozicionáló eszköze biztosítja.

Milyen szempontok vezérelték még a Silveriát?

Mint sok cégre, a Silveriára is jellemző, hogy sok, alacsonyabb darabszámú projektet futtat, emiatt a gyártósori programok megírásának ideje és azok minősége rendkívül fontos. Nem megengedett a többórás, esetleg többnapos finomhangolás. E tekintetben a Sony optikai ellenőrző készülékei jelentik a megoldást, hiszen az előre sejthető hibák esetében akár 1 legyártott kártya alapján is végleges programot, illetve ellenőrzési eljárást lehet írni.
Egy nem megkerülhető kérdés maradt. Ez pedig a szerviz és mérnöki támogatás a telepítés után. A fent említett előnyök eltörpülnek, ha nem megfelelő a hozzáértő támogatás és magyar nyelvű segítségnyújtás. A Silveriának ebben is szerencséje van, hiszen a Sony az általa gyártott és forgalmazott SMT ellenőrző eszközökre, így az optikai ellenőrző gépekre is teljes magyar nyelvű támogatást nyújt 1 szervizmérnök és 1 kereskedelmi mérnök személyében Magyarországon, illetve további 5-5 kereskedelmi és szervizmérnökkel Európa-szerte. A gyártó készülékeit használók a Sony több tízéves tapasztalatát is megkapják.
A Sony új készülékeinek köszönhetően a Silveria mostantól biztos lehet abban, hogy a flexibilis és gyors optikai hibaellenőrző rendszereivel ki tudja küszöbölni az SMT-gyártás során felmerülő hibákat, és a panelek gyártását még megbízhatóbbá tudja tenni.

Legfrissebbek a szerzőtől: Tóvaj Gábor

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény