FőoldalArchívumA National Instruments bemutatja X-sorozatú, multifunkciós, USB interfésszel szerelt DAQ-rendszerét
2010. november 09., kedd ::

A National Instruments bemutatja X-sorozatú, multifunkciós, USB interfésszel szerelt DAQ-rendszerét

Nyolc új USB eszköz jelent meg továbbfejlesztett digitális funkcionalitással és szimultán mintavételezési képességgel. A National Instruments az NI X Series multifunkciós, USB interfésszel szerelt adatgyűjtő (DAQ) eszközeinek megjelenéséről adott hírt. Az USB X Series eszközcsaládban analóg mérő- és vezérlőcsatornákat, digitális I/O és számláló/időzítő áramköröket integráltak egy P&P eszközbe, amelyet mérnökök és kutatók változatos mérő- és adatgyűjtő alkalmazások, hordozható tesztrendszerek építésére használhatnak

Az USB X Series DAQ eszközök maximálisan 32 analóg bemeneti, 4 analóg kimeneti csatornát, 48 digitális I/O vonalat és 4 számlálót tartalmaznak. A nyolc új eszköz mintavételi sebessége az analóg csatornákon a multiplexelt 500 kilominta/másodperc és a szimultán 2 megaminta/másodperc/csatorna érték között változik.
A NI LabVIEW grafikus szoftverfejlesztő környezetben a mérnökök és kutatók a folyamatábrákhoz hasonló módon, igen egyszerűen, intuitív grafikus ikonokat és "vezetékeket" használva építik fel teljesen személyre szabott, az USB X-sorozatú eszközökre tervezett teszt- és mérőalkalmazásaikat. A LabVIEW 2010 használata tovább egyszerűsíti az adatgyűjtést és -elemzést, az NI DAQ Assistant szolgáltatásba épített "data management streaming" opció és az új adatexport-lehetőség segítségével. (Utóbbi azt jelenti, hogy a rögzített adatok Microsoft Excel- vagy NI DIAdem-alkalmazásokba átadhatóak és ott tovább feldolgozhatók a mérőrendszerrel rögzített hullámformák adatai.) Az USB X Series eszközökön ugyanaz a többszálas NI-DAQmx meghajtószoftver fut, mint a National Instruments más DAQ eszközein, így könnyen kezelhetők a LabVIEW-ból, valamint régebbi alkalmazások is használhatók az új X-sorozat elemeivel.
Két kulcstechnológiának - az NI-STC3 fejlett időzítő- és triggerelőeszköznek, valamint a NI Signal Streamingnek (ez egy nagy sebességű, kétirányú adatátviteli megoldás) - köszönhető az X-sorozat nagy teljesítménye és könnyű kezelhetősége.

X-sorozatú, multifunkciós adatgyűjtő modul X-sorozatú, multifunkciós adatgyűjtő modul
Minden USB, PCI Express és PXI Express X Series eszköz magjában a NI-STC3 időzítő- és szinkronizálótechnológia koordinálja az analóg, digitális és számlálóalrendszerek működését. A NI-STC3 technológia független időzítőket biztosít az azonos kártyán lévő analóg és digitális I/O alrendszerek részére, így lehetséges teljesen eltérő időzítéssel, vagy éppen szinkronban végrehajtani az alrendszerek feladatait. Az X Series eszközökben négy továbbfejlesztett, 32 bites számláló működik, amelyeket frekvenciamérő/beállító, impulzusszélesség-modulált (PWM) és encoder műveletekhez lehet használni, valamint egy új, 100 MHz-es időalap is van, amellyel az analóg és digitális csatornák mintavételi frekvenciáját lehet beállítani, a korábbi eszközökhöz képest ötször finomabb felbontással.
A NI Signal Streaminget - egy szabadalmaztatott technológiát - is beépítették az USB X-sorozat elemeibe. A technológia egy intelligens, üzenetalapú átvitelt használó módszer, amely nagy sebességű, kétirányú adatátvitelt biztosít az USB interfészen. Ez a megoldás lehetővé teszi analóg, digitális és számlálóműveletek konkurens végrehajtását. Az analóg csatornák szimultán mintavételezését két új eszközön valósították meg, és az NI Signal Streaming technológiának köszönhetően 1,25, illetve 2 megaminta/másodperc csatornánkénti mintavételi sebesség érhető el a modulok nyolc csatornáján. Ezek a modulok 32 vagy 64 megaminta tárolására alkalmas, beépített memóriát is tartalmaznak, ami a tökéletes mintavételi folyamatot garantálja, még erős USB-adatforgalom mellett is. A minden csatornán megvalósítható magas mintavételi frekvencia kiválóan alkalmassá teszi ezeket a modulokat hordozható ultrahangos teszt- és tranziensmérő alkalmazásokban való felhasználásra.
USB X sorozatú mérésadatgyűjtő az alumínium tokban USB X sorozatú mérésadatgyűjtő az alumínium tokban
Minden USB X-sorozatú eszköz újratervezett, sajtolt alumíniumházban került piacra. Az új tokok könnyen kezelhető tetővel készülnek, ami védi és árnyékolja a vezetékek csatlakozási pontjait, valamint az eszközspecifikus lábkiosztás is látható rajtuk, ami megkönnyíti az adott mérőcsatornához tartozó csavaros csatlakozási pont azonosítását. Az új tokozás USB csatlakozó rögzítését is lehetővé teszi, így megelőzhető a működés közbeni véletlen szétcsúszás, kihúzás.
Az új USB X Series modulokról részletes specifikáció, árinformáció és bemutató videók találhatók a www.ni.com/xseries/usb honlapon.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény