FőoldalÜzletBizonytalanságok a TSMC 1,4 nm-es gyára helyszínén
2023. november 02., csütörtök ::

Bizonytalanságok a TSMC 1,4 nm-es gyára helyszínén

A cég vezetése nem tudja eldönteni, hol épüljön fel az 1,4 nm-es gyártástechnológiát használó új üzemegység

A TSMC vezetése eredetileg Taoyuan városát, azon belül is a Longtan Science Park területét választotta ki a 1,4 nm-es csíkszélességgel dolgozó üzem beruházási helyszínéül. Azonban az eredetileg kiválasztott területen a helyiek tiltakozása miatt nincs lehetőség a szóban forgó üzem felhúzására. A TSMC vezetése egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, illetve azzal kapcsolatban sem osztottak meg hivatalos információkat, hogy az 1,4 nm-es csíkszélességgel dolgozó üzemegység(ek) pontosan hol épülhet(nek) fel.

Taoyuan város közelében a meglévő üzemegységek mellé szerettek volna felhúzni egy újat. A tervek szerint az üzem már 2026-ban szerkezetkész lehetett volna, majd 2027-ben termelésbe is állhatott volna. Az ellátási lánc, a szakképzett munkaerő és a földterület rendelkezésre állása alapján ez a terület lett volna a legjobb választás, hiszen a Kaohsiung területén található üzemegység már most is 1500 munkavállalót foglalkoztat közvetlenül, plusz még 500-at közvetett módon. A fiaskó miatt most úgy tűnik, a Baoshan város mellett található terület is szóba jöhet alternatívaként, ám az egyelőre nem világos, ott lesz-e elegendő földterület az építkezéshez.

Maga az 1,4 nm-es csíkszélesség kifejezetten fontos mérföldkő lesz a TSMC történetében, ugyanis a vállalat annál a gyártástechnológiánál használja először a 0,55-ös numerikus apertúrájú optikával rendelkező EUV (Extreme Ultraviolet) litográfiai gyártóeszközöket, amelyek jelentősen nagyobbak a jelenlegi 0,33 NA alapú megoldásoknál, így a meglévő üzemegységekbe esetenként nagyon nehéz lenne beszerelni őket, vagy éppen be sem férnének a kiszemelt helyre. Ezeket az újfajta ASML Twinscan EXE gyártóeszközöket a TSMC az N2 gyártástechnológia esetében még nem használja, az Intel viszont már beveti őket a 20A csíkszélesség esetében. Az 1,4 nm-es gyártástechnológiánál a TSMC-nek sem lesz más választása, mint az új eszközök bevetése, éppen ezért megfelelő üzemvázzal is készülniük kell ahhoz, hogy a gyártás a tervezettnek megfelelően megindulhasson.

Mindeközben a 2 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártástechnológia fejlesztése remekül halad, gyakorlati indítására a korábbi terveknek megfelelően időben sor kerülhet. Az „N2”-es üzemek közül az első már biztosan Baoshan város területén kap helyet, ami azért ideális választás, hiszen ott található az R1-es kutató-fejlesztő központ is, ahol az „N2” gyártástechnológia fejlesztésére koncentrálnak. A második „N2”-képes üzem ezzel szemben a Southern Taiwan Science Park egyik részében, a Kaohsiung Science Park területén kaphat helyet, méghozzá Kaoshiung város mellett.

Fotó: www.tsmc.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény