FőoldalÜzlet49%-ban állami tulajdonba került a Vodafone
2023. január 09., hétfő ::

49%-ban állami tulajdonba került a Vodafone

A 660 milliárd forintos üzletben 51%-os társtulajdonos a 4iG

voda ---4iG.png

A szerződés értelmében a 4iG az Antenna Hungárián keresztül 51 százalékos, míg a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Vodafone-ban. Hazánk második legnagyobb konvergens távközlési vállalatát az előzetes becsült cégértékhez (715 milliárd forint) képest alacsonyabb áron, 660 milliárd Ft-ét vették meg. Az ügylet tárgyát képezik a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata.

Az akvizíciónak köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik. Az előzetes számítások szerint az akvizíció zárását követően a 4iG csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon összességében 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek majd.

A felvásárláshoz szükséges forrásokat valószínűleg piaci hitelből teremtik elő. Bár az MFB állami bank, „a forrásszerzési tevékenységét a belföldi és a külföldi pénz- és tőkepiacokon is a saját nevében, önállóan végzi”. Akárcsak a Digi felvásárlásánál vélhetően ezt az ügyletet is napokon belül nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítik majd, azaz a Gazdasági Versenyhivatal felé nem tartoznak majd bejelentési kötelezettséggel a felek, a magyar versenyhatóság pedig nem vizsgálhatja az akvizíciót.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény