FőoldalÜzletAz IKT-szektor is pörgeti a magyar gazdaságot
2019. április 29., hétfő ::

Az IKT-szektor is pörgeti a magyar gazdaságot

A KSH frissen közzétett jelentése szerint dinamikusan fejlődik a digitális gazdaság alapját jelentő magyarországi IKT szektor

Látványos fejlődésen ment keresztül a hazai infokommunikációs szektor az elmúlt években. Az ágazatban működő vállalkozások értékesítésből származó nettó árbevétele évente átlagosan 5,7 százalékkal emelkedett 2013 és 2017 között, a vizsgált időszak végén elérte a közel 8 ezer milliárd forintot – mutat rá a KSH friss, a teljes szektor helyzetét bemutató jelentése.

A szektor beruházásai 2013 óta évente átlagosan 19 százalékkal emelkedtek. A dinamikus fejlődést az uniós források szélesebb körű felhasználása is segítette, ezért míg hét éve összesen 200 milliárd forint beruházási értéket mértek, addig 2017-re ez az összeg már 407 milliárd forintra bővült. A vizsgált időszakban az ágazatban működő kis- és középvállalkozások száma is jelentős mértékben, közel 28 százalékkal emelkedett, így a kutatás kezdetekor mért, alig 27 ezerhez képest két éve már több mint 34 ezer vállalkozást számláltak. A növekedéshez a kedvezményes adózási konstrukciók is nagy mértékben hozzájárultak.

2016-ban a szektornak a visegrádi országok közül Magyarországon volt a legnagyobb (5,8%) és Lengyelországban a legkisebb (3,2%) a részesedése.

A javuló külső gazdasági környezetben az IKT-szektorban előállított bruttó hozzáadott érték változása 2016-ban a V4-ek közül Lengyelországban volt a legjelentősebb, 2,5%-kal emelkedett az előző évihez képest, amihez elsősorban az IKT-szolgáltatást nyújtó vállalkozások járultak hozzá, mivel körükben a bruttó hozzáadott érték 4,0%-kal nőtt. Az IKT-szektoron belül a termelő alágazatokban működő vállalkozásoknál realizálódott bruttó hozzáadott érték – Csehország kivételével – csökkent, a legnagyobb mértékben Szlovákiában (–37%). Az IKT-szektor aránya a teljes foglalkoztatáson belül Magyarországon volt a legmeghatározóbb (3,5%), míg Lengyelországban a legalacsonyabb (2,3%). A foglalkoztatottak döntő része hazánkban (73%) és Lengyelországban (89%) is a szolgáltató alágazatokban tevékenykedett.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény