FőoldalÜzletNem történt adatlopás a TSMC-nél
2018. augusztus 08., szerda ::

Nem történt adatlopás a TSMC-nél

A gyártáskiesés miatt 255 millió USD kárt okozott a vírus

Mint arról már hírt adtunk, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyt vírustámadás érte, ami miatt 2 napra le kellett állítani a gyártást. A cég közlése szerint nem történt adatlopás, de a kár így is jelentős. A hivatalos sajtóközlemény nem hekkertámadásként hivatkozik az esetre: érzékeny adatok nem kompromittálódtak, és semmilyen információ nem került ki a vállalat rendszereiből. Ennek ellenére a leállás nem volt fájdalommentes, hiszen az üzemszünet miatt a negyedéves bevételek tervszámait azonnal 3 százalékkal csökkentettek, ami a TSMC esetében 255 millió dolláros kiesést jelent. A profitráta szintén csökkenhet 1 százalékkal.

Augusztus 3-án éjjel támadt a rendszerre egy nemkívánatos kártevő, miután nem megfelelően telepítettek egy szoftvert egy új eszközre. Amint az egységet csatlakoztatták a belső rendszerre, az megkezdte munkáját és agresszív terjeszkedésbe fogott. A probléma észlelését követően az egységeket le kellett állítani és csak fokozatosan lehetett újraindítani a termelést. A cég tájékoztatása szerint vasárnap délutánra kipucolták az érintett rendszerek 80 százalékát, hétfőre pedig visszatérhettek a normál ügymenethez. Összességében 1,5 – 1,7 millió darab A12 chip legyártása szenved késedelmet. A TSMC partnereinek okozhat némi gondot a kiesés, hiszen az ősz elején tervezett megjelenéseket kellemetlenül érintheti, hogy nem készülhet el elég alkatrész. Azt a cég vezetősége nem volt hajlandó elárulni, pontosan milyen termékek gyártásánál kavart be a vírus, így azt sem lehet tudni, hogy az Apple szeptemberben induló új generációs iPhone-jait érinti-e az ügy.

A befektetőket csak mérsékelten izgatta fel az incidens: a cég papírjai az eset hatására csak 1% körüli nagyságrendben estek. Ez talán annak is köszönhető, hogy a TSMC-nél igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az év utolsó három hónapjában behozzák a most összeszedett lemaradást. Ennek megfelelően a vállalat éves bevételi célszámai nem módosultak és ha minden jól megy, kövér egyszámjegyű éves bővülés lehet a végén.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény