FőoldalÜzletA nagy Apple–Samsung vita újabb fejleményei
2018. június 04., hétfő ::

A nagy Apple–Samsung vita újabb fejleményei

A napokban ítélet született a többéves Apple–Samsung szabadalmi vitában. Azonban mégsem biztos, hogy a dolgok végére ért az ügy

Gyakorlatilag hét éve húzódik egy szabadalmi vita a két legnagyobb okostelefon-gyártó, a Samsung és az Apple között. A napokban született egy újabb bírósági döntés: 539 millió dollárt fizessen a Samsung az Apple-nek.

A Samsung 2017-ben megfellebbezte azt a 2016-os bírósági határozatot, amelyben 399 millió dolláros kártérítésre ítélték szabadalomsértés miatt. Ugyanis a dél-koreaiak csak 28 millió dollárt tartottak volna jogosnak. Ez a taktika nem jött be a cégnek, hiszen a bíróság újabb döntése immár arról szól, hogy a büntetés 140 millió dollárral nagyobb lesz. Mindez óriási veszteség a Samsung számára, és jól mutatja egy harc folytatásának a kockázatát.

A mostani ítélet kiemelte, hogy a Samsung három fontos, a dizájnnal kapcsolatos Apple-szabadalmat sértett meg: az iPhone lekerekített sarkait, a frontoldalt körülölelő peremet és az ikonok rácsos elrendezését, illetve még további két segédprogram-szabadalmat. Az Apple ügyvédjei természetesen most is ott ültek a tárgyalóteremben, azonban nem kommentálták a mostani ítéletet, de korábban az Apple arról beszélt, hogy ez a per a cég számára mindig is többről szólt a pénznél. A Samsung ügyvédje szerint semmi sem támasztja alá az ítélet jogosságát, ezért kifogással élnek majd. A cég egy közleményben olyan eredmények elérésének a vágyáról beszélt, amely nem gátolja a kreativitást és a tisztességes versenyt a gyártók és a fogyasztók számára.

A szabadalmi viták egyébként akkor kezdődtek, amikor a Samsung megjelentette Galaxy okostelefonját. Steve Jobs akkor azonnal felvette a kapcsolatot a dél-koreaiakkal, és hangot adott azon aggodalmának, hogy a Galaxy telefonok másolják az iPhone-t. Jobs később „termonukleáris háborút” ígért amiatt, hogy a Google Androidját futtató telefonok másolják az iPhone-t.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény