FőoldalÜzletNagyon jól alakult az AMD tavalyi éve
2018. február 12., hétfő ::

Nagyon jól alakult az AMD tavalyi éve

A chipgyártó az erős GPU-eladásoknak és a Ryzen jó fogadtatásának köszönheti a jó pénzügyi eredményeket

2017 utolsó három hónapjában a vállalat közel 1,5 milliárd dolláros bevételt ért el, ami rácáfolt a Wall Street elemzőinek várakozására, akik 70 millió dollárral kevesebbre számítottak. A vállalat Computing and Graphics szegmenséből származó bevétele tolta meg igazán a szekeret: ez a divízió 60 százalékos árbevétel-növekedésről számolhatott be az elmúlt negyedévet illetően. Mindez együtt járt az egy évvel ezelőtti hasonló időszak működési bevételeihez viszonyított jelentős növekedéssel is, közölte Lisa Su, az Advanced Micro Devices vezérigazgatója.

A cég bevétele összességében egyharmadával nőtt, nagyrészt az erős GPU-eladásoknak köszönhetően. Az AMD lapkáit nem csak a PC-s piac szereplői használják előszeretettel, de a PlayStation 4 Pro és az Xbox One X konzolok grafikus alapjait is ezek a chipek biztosítják. Mindemellett nagyon jól alakultak az új processzorcsalád, a Ryzen értékesítési adatai is. A Ryzen CPU-család fogyasztói piacon való bővüléséhez a Ryzen mobil változatának Radeon Vega grafikus megoldással való ötvözése is hozzájárult.

Az AMD a kriptovaluták bányászata szempontjából is sikeresnek tartja a nemrég lezárt időszakot, azt állítva, hogy a bányászok miatti keresletnövekedés szintén hozzájárult a grafikus vezérlők értékesítésének felpörgéséhez. A cég CEO-ja nyilatkozata szerint erős keresletet tapasztaltak a Polaris termékeik iránt mind a játékos, mind a blokkláncpiaci szegmensben. A Radeon Vega GPU-ból származó bevétel több mint megduplázódott a vizsgált időszakot megelőző negyedévhez képest, melyet a játszani vágyók és a stratégiai OEM partnereink által támasztott erős kereslet váltott ki.

Az AMD felívelésé azonban meg fogja akasztani a Spectre. A processzorokban hardveresen jelen levő biztonsági rés nem csak az Intelt érinti, hanem az AMD és az ARM lapkáiban is gondot okoz. Su szerint azonban a Spectre jelentősége el van túlozva, nem hiszi, hogy valóban fenyegetést jelentene az érintettek (tehát kvázi mindenki, aki az elmúlt pár évben vásárolt számítógépet vagy okostelefont) számára. Ettől függetlenül a következő generációs, Zen 2-nek nevezett architektúrára alapuló AMD processzorok valószínűleg már mentesek lesznek a Spectre-féle fenyegetés(ek)től.

Korábban

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény