FőoldalÜzlet22%-kal nőtt a félvezetőgyártók bevétele 2017-ben
2018. január 09., kedd ::

22%-kal nőtt a félvezetőgyártók bevétele 2017-ben

A memóriagyártók egész évben szárnyaltak, köszönhetően kínálatot jóval meghaladó kereslet miatt brutálisan megugró áraknak

A Gartner összesítette a félvezetőgyártók 2017-es évét. E szerint az előző évhez viszonyítva látványosan, 22,2 százalékkal ugrott meg a félvezetőipar bevétele 2017-ben. a teljes forgalom pedig 344 milliárd dollárról 420 milliárdra ugrott.

A gyártók rangsorában az élen a Samsung Electronics áll, amely 52,6 százalékkal tudta növelni a félvezetőgyártásból származó bevételét. A Samsung már tavaly is a második legnagyobb gyártó volt picivel 40 milliárd fölötti bevétellel, amelyhez most bő 20 milliárdot tudott hozzáadni. Ugyanakkor a Gartner véleménye szerint ez a növekedés ugyanolyan gyorsan fog elpárologni, ahogyan jött. Andrew Norwood, a cég kutatási alelnöke szerint „a memóriaárak 2018-ban gyengülni fognak, előbb a NAND, majd a DRAM 2019-ben, ahogy Kína felfuttatja memóriatermelő kapacitásait. Várakozásunk szerint a Samsung el fogja veszíteni a megszerzett bevételek jelentős részét.”

2017 rangsor

A második helyre csúszott az Intel, amely szintén tudta növelni értékesítését, de a szerény 6,7 százalékos emelkedés messze elmarad a többiektől. Nem véletlenül, az Intelnél a memóriagyártás viszonylag kis terület, a hagyományos x86-os processzorok pedig most nem húznak úgy - a PC-piac hosszú ideje stagnál, az adatközponti szereplőknél pedig szintén kifulladni látszik az elmúlt évek beruházási láza.

A harmadik és a negyedik helyen az SK Hynix és a Micron áll: 79 illetve 79,1 százalékos növekedési ütemet produkálva 26 illetve 23 milliárdig repültek. Ahogy a Samsung esetében, ez is könnyen visszaolvadhat a következő években, de a korábban pénzügyileg meglehetősen instabil vállalatoknak biztosan jól jött ez a készpénz-infúzió.

A sok tízmilliárdos bevételnövekedés persze nem csak úgy keletkezett, a gyártók magasabb bevételét végső soron a felhasználók fizették ki. Nem véletlen hát, hogy az okostelefonok, notebookok ára az elmúlt két évben akkorát ugrott. A kínai hatóságok szerint azonban mindez nem a véletlen műve. Ezért az illetékesek néhány napja hivatalos vizsgálatot indítottak a memóriagyártók ellen, azt gyanítva, hogy a szereplők összejátszanak és mesterségesen fogják vissza a kínálatot.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény