FőoldalÜzletWiFi: 2018 még nem a 802.11ax éve lesz
2017. december 11., hétfő ::

WiFi: 2018 még nem a 802.11ax éve lesz

Még nincs jóváhagyva a 802.11ax szabvány, 2018-ban továbbra is a 802.11ac Wave 2-es szabványra épülő berendezések lesznek a legkorszerűbbek

A Wave 2 fő technológiai innovációja a MU-MIMO (multi-user multiple-input, multiple-output) eljárás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyártók olyan hozzáférési pontokat készíthetnek, amelyek egyszerre több eszközzel képesek kommunikálni. A korábbi technológiájú hozzáférési pontok szekvenciálisan kezelik a többszörös streameket.

A 802.11ax szabvány kulcstechnológiája az OFDM (orthogonal frequency-division multiplexing) adatátviteli módszer, amely lehetővé teszi, hogy több eszköz ne csak ugyanazon a hozzáférési ponton, hanem ugyanazon a WiFi csatornán is osztozhasson. A korábbi WiFi generációk nem voltak erre képesek, vagyis az OFDM révén a 802.11ax hatalmas előrelépést jelent a jelenleg használt technológiákhoz képest, különösen a tekintetben, hogy sokkal több eszközt lesz képes kezelni egyetlen hozzáférési pont.

Ugyanakkor elemzők szerint 2018-ban még nem várható e szabvány széles körben való elterjedése. Ennek egyik oka, hogy az IEEE-nek még hivatalosan jóvá kell hagynia az új szabványt. Ez nem akadályozza meg a gyártókat, hogy a szabvány hivatalossá válása előtt is forgalomba hozzanak 802.11ax-re épülő berendezéseket. A másik ok, hogy a vállalatoknál még csak mostanában kezdték el az áttérést a 802.11ac Wave 2-re, így egyelőre nem időszerű, hogy rögtön alkalmazzák a legújabb szabványt. Ráadásul az 802.11ax kétségtelen előnyei ellenére nem feltétlenül képvisel számukra nagy kapacitásbővülést az előző generációs WiFi-hez képest, így a gyártók komoly nehézség elé fognak nézni, amikor el akarják majd adni a vállalatoknak legújabb termékeiket.

Várhatóan a 60 GHz-es 802.11ad technológia is jövőre kerül majd igazán előtérbe. Ez egy nagyon kis hatótávolságú, nagyon nagy áteresztőképességű rendszer, ami új lehetőséget kínál a nagy átviteli igényű alkalmazások számára. Meglepő módon nagyon lassú ennek a technológiának a terjedése, valószínűleg a kis hatótávolság okozta problémák miatt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény