FőoldalÜzletIsmét csúcsra jár a félvezetőipar
2017. szeptember 18., hétfő ::

Ismét csúcsra jár a félvezetőipar

Az IHS Markit friss jelentése szerint az iparágat erőteljesen keresleti piac, dráguló memóriacsipek és ipari félvezetők jellemzik

A félvezetőipar 2017. II negyedévi értékesítése 6,1 százalékkal haladta meg az első negyedévit, ami 2014 második negyedéve óta a legnagyobb arányú növekedés. Bár a londoni kutatócég éves növekedési adatot nem közöl, azonban a piackutatók 11-12 százalék közötti növekedést jósolnak 2016-hoz képest.

A második negyedévben az iparág teljes bevétele 101,4 milliárd dollár volt az évindító három hónapban elkönyvelt 95,6 milliárd után. A memóriacsipek piacán átlagon felüli, 10,7 százalékos volt a növekedés, ami 30 Mrd USD-t meghaladó bevételi csúcsot hozott a gyártóknak. A memóriacsipek második negyedéves konjunktúrájában vezető szerepet játszik a DRAM és a NOR flashmemória iránti kereslet látványos élénkülése, az előbbi 14, utóbbi 12,3 százalékkal bővült negyedéves összehasonlításban.

A DRAM piacon kialakult fejleményeket az IHS a korábbi negyedévekben kialakult helyzettel magyarázza. Az előző év harmadik és negyedik negyedévében meglehetősen szűkös volt a kínálat, ami nyugtalanította a vevőket. Erre a legtöbben erőteljes készletezéssel reagáltak, ami további nyomást gyakorolt az amúgy is nehéz helyzetben lévő piacra. Emiatt a szakértők bevételi rekordot várnak idénre a DRAM szegmensben, ami könnyen átlépheti akár a 60 milliárd dolláros küszöböt is. A NOR szegmensben is kihegyezett a kereslet és a kínálat viszonya, ami felnyomja az árakat és a bevételeket. Az IHS elemzői szerint ez az érett memóriatechnológia már évekkel ezelőtt lejtmenetre váltott, de most néhány szállító ki akar lépni erről a piacról, illetve csökkenteni akarja a gyártási volumenét, rövid távon felborítva a kereslet és a kínálat egyensúlyát.

A legfontosabb felhasználási területek közül a szórakoztató elektronikai ipar és az adatfeldolgozás igénye nőtt a legintenzívebben, ami a második negyedévben a félvezetőgyártók forgalmában az előbbi ágazat jóvoltából 7,9%, utóbbiéból 6,8% növekedést generált, negyedéves összehasonlításban. A bevételek növekedése elsősorban az árak emelkedésének köszönhető, mert a kínálat továbbra is szűkös.

Az ipari félvezetők piaca volt a harmadik leggyorsabban növekvő szegmens, az értékesítés az első negyedévhez képest 6,4 százalékkal nőtt. A keresletélénkülés mögött ott van az egyre jobban digitalizálódó ipari és szolgáltató szektor, a harci és a polgári repüléstől kezdve a hálózatfelügyeleti és okos mérő rendszereken át az egészségügyi informatika számos ágáig. Az ipari félvezetők piacán megfigyelhető másik trend a gyártásautomatizálás. Ez önmagában komoly növekedést segítő tényező. Ezen a piacon 2021-ben már legalább 8 Mrd USD-t kereshetnek a félvezetőgyártók a 2015-ös 5,7 milliárd után.

A gyártói élbolyban nem sok változás következett be az elmúlt időszakban, a piac első számú szereplője továbbra is az Intel, de szorosan ott van a nyomában a Samsung Electronic. A Top 20 gyártóból a legnagyobb negyedéves ugrást, 24,7 százalékkal az AMD érte el, de az Nvidia is szépen teljesített a maga 14,6 százalékos növekedésével.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény