FőoldalÜzletMagyarország belépett az 5G-technológia versenyébe
2017. június 21., szerda ::

Magyarország belépett az 5G-technológia versenyébe

Hétfőn Budapesten aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát. Magyarország a következő, ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztés terén világszinten meghatározó szereplő akar lenni – mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos

46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte ki célul. A megállapodással Magyarország belépett az 5G-technológia alkalmazásáért és hasznosításáért folyó globális versenybe. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint a piaci szereplők és a kormányzat szerepvállalásának köszönhetően Magyarország az 5G fejlesztések európai központjává válhat. Az Ericsson kutatása szerint 2022-re a világon 550 millió 5G-előfizetője lehet, nem számítva azokat a kapcsolatokat, amelyek az Internet of Things vagyis a dolgok internetére alapulnak. Néhány és múlva a világ lakosságának 15 százaléka számára lesz elérhető a szupergyors internet.

Korábban az iparági szereplők 2020-ra tették az 5G indulásának dátumát, de 2018-ra megjelenhetnek olyan hálózatok, amelyek 5G funkciókkal rendelkeznek. Egy átlagos felhasználó 2010-ben még csak egy fél órát töltött mobilozással, 2025-re ez 5,5 órára nő. Ez nem mobiltelefonálást takar, hanem a hálózat különböző célú használatát, amelyek közül ma a legismertebb a közlekedési rendszerek működése, benne az önvezető autók használata. E téren is élen áll Magyarország, jövőre elkészül az autonóm járművek tesztelésére alkalmaz zalaegerszegi pálya.

Az 5G lesz az első olyan technológia, ami a gazdaság nyomására, és nem az iparág szorgalmazására jön létre. Korábban mindig a technológia vezérelte a fejlődést. Az 5G bevezetése komoly beruházásokat igényel. Először is 2018-2019 körül meg kell vásárolni az ehhez szükséges frekvenciát, aztán pedig jönnek a technológiai fejlesztések. A befektetési környezet minőségétől függ majd, hogy a távközlési cégek kapnak-e pénzt ehhez az anyavállalataiktól.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény