FőoldalÜzletÚjrahasznosított üvegből hoztak létre nagy kapacitású akkumulátorokat
2017. május 02., kedd ::

Újrahasznosított üvegből hoztak létre nagy kapacitású akkumulátorokat

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak igen különleges ötlete van arra, hogy miként hasznosíthatnánk újra a szeméttelepen felhalmozódó üvegeket

A szakértők kifejlesztettek egy módszert az üvegek nagy kapacitású akkumulátorokká történő átalakítására. Eredményeikről a Nature c. folyóirat Scientific Reports rovatában számoltak be.

Changling Li (aki az egyetem anyagtudományi és mérnöki hallgatója és egyben a tanulmány vezető szerzője) szerint olyan hulladékokkal kezdtek, melyek egyenesen a szeméttelepre tartottak. Ezek felhasználásával olyan akkumulátorokat hoztak létre, melyek több energiát tároltak, mint a boltokban megtalálható gomb/érme alakú akkumulátorok, ráadásul gyorsabban töltődtek és stabilabbak is voltak. Li hozzátette, kutatásukkal remek jelölt született az új generációs lítiumion akkumulátorokra.

A szakértők az üvegekben található szilícium-dioxidot használták fel az akkumulátorhoz szükséges szilícium nanorészecskék elkészítéséhez. Ezekből hozták létre az akkumulátor anódját. A rendszer kialakításához a szakértők először cukorszerű porrá őrölték az üvegeket. Ezután a szemcsék közt található szilícium-dioxidot szilícium nanorészecskékké alakították, melyeket végül szénnel vontak be, hogy növeljék az energiamegtartó tulajdonságukat.

Egyetlen üvegből több száz gombakkumulátor anódjához elegendő mennyiségű nanoszilikátot állítottak elő.

Az egyetem szabadalmi bejelentést nyújtott be a találmányra. Ha sikerült a koncepciót a gyakorlatba is átültetni, úgy nem lehetetlen, hogy a jövőben a kereskedelmi forgalomban is megjelenik majd az üvegből készített akkumulátor.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény