FőoldalÜzletBár nőtt az AMD bevétele, de nőtt a vesztesége is
2016. október 25., kedd ::

Bár nőtt az AMD bevétele, de nőtt a vesztesége is

A bevétellel párhuzamosan a veszteség is nőtt az Advanced Micro Devices-nél – ez utóbbi elsősorban a GlobalFoundries-szel kötött megállapodás miatt

Az AMD bevétele 2016. III. n. évében 23 százalékkal, 1,061-ről 1,307 milliárd dollárra nőtt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Ezzel párhuzamosan a veszteség 197-ről 406 millió dollárra emelkedett, aminek közel 84 százalékát a vállalat első számú bérgyártójának, a GlobalFoundries-nak fizet az augusztus legvégén bejelentett legújabb partneri szerződés értelmében.

Az AMD alig két hónapja közölte, hogy a hosszútávú együttműködés megpecsételéséért, illetve az módosított szerződésben szereplő kedvezőbb feltételekért cserébe összesen 335 millió dollárt fizet a GlobalFoundries-nek. Az AMD ezt egyszeri tételként könyvelte el a harmadik negyedévben, melyből 100 millió készpénz, amit négy részletben kell a cégnek átutalni 2017 harmadik negyedévének végéig. A maradék 225 millió dollárt 75 millió darab, fix áras részvény formájában biztosítja az AMD a GlobalFoundries-t birtokló Mubadala Development egyik leányvállalatának, a West Coast Hitech L.P.-nek. Az AMD beszámolójából kiderült, hogy a megegyezés ellenére még fenntartja partnerségét a TSMC-vel is.

A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su elmondta, hogy érkeznek 16 nanométeres termékek is, ilyen gyártástechnológiával pedig csak a tajvani bérgyártó rendelkezik. Az említett legújabb AMD-GlobalFoundries megegyezés értelmében ezért cserébe az AMD gyakorlatilag kártérítést fizet majd első számú gyártójának, de hogy pontosan mennyit, az továbbra sem világos. A cég megemlítette legújabb együttműködési megállapodását is, melytől a GPU eladások további növekedését várja. Az AMD a közelmúltban egyezett meg kínai Alibabával, amelynek felhőjéhez Radeon PRO kártyákat szállít majd a chiptervező, Polaris és Vega GPU-kkal egyaránt.

A vállalat vezérigazgatója továbbra is optimista, szerinte a 2017-es palettához hasonlóan versenyképes termékportfóliója legutóbb több mint 10 éve volt az AMD-nek. Lisa Su elmondta azt is, hogy az AMD egyre közelebb kerül a Zen processzorok piaci rajtjához. Az asztali, Summit Ridge kódnevű modellek végül csak a jövő év első negyedévében jelennek meg, idén legfeljebb már csak mintapéldányok látnak napvilágot. Ez kisebb csúszás a cég korábbi tervéhez képest, amely az idei negyedik negyedévet célozta a megjelenéssel. Su megerősítette, hogy az Intel i5-ös és i7-es termékeknek állíthat konkurenciát cége, ezekre jó ideje nem kínál versenyképes alternatívát az AMD.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény