FőoldalÜzletHatalmas bukás lett a finn tabletkísérletből
2016. február 05., péntek ::

Hatalmas bukás lett a finn tabletkísérletből

Az Indiegogo oldalán indult Jolla projekt példája mutatja, hogy mennyire nehéz új gyártóként az okostelefon vagy tablet piacra lépni

A Nokia dolgozóiból kivált finn csapat 2014-ben indította be táblagépük Indiegogo kampányát, amit a nagyközönség óriási lelkesedéssel és sok pénzzel fogadott. A projektre több mint 21 ezren áldoztak pénzt, ami 2,5 millió dollár tőkét jelentett a vállalkozás számára. Az első hónapokban aránylag jól mentek a dolgok, de egy idő után kártyavárként kezdett összedőlni minden, ami egyben tökéletesen jellemzi, hogy milyen könnyen meg tud borulni egy fiatal, szűkös anyagi forrásokkal rendelkező cég.

2015 elején megindult a gyártás, az első adagnyi (121 db) készüléket elpostázták a vásárlóknak. Már ekkor is akadtak problémák a beszállítói körrel, sőt, előfordult, hogy hibás alkatrészek miatt csúsztak a folyamatok. Amint elhárultak a problémák, újak álltak elő, mivel a gyártó partnernek kétszer is üzemet kellett váltania, ami újabb késéshez vezetett, ami pedig értelemszerűen megakasztotta a beszállítói kör kifizetésének folyamatát. Az újabb sokk akkor érte a Jolla gárdáját, amikor a beígért befektetői pénz nem érkezett meg, így a táblagép iránti küzdelem hirtelen a cég fennmaradásáért folytatott harccá alakult át. Amikor decemberben végre befutott a kívánt összeg, addigra a cég működésképtelenné vált, az alkalmazottak több mint felét el kellett bocsátani és egyértelművé vált, hogy a Jolla táblagép projektet képtelenek befejezni.

A tabletből összesen 540 darabot gyártottak le időközben, így ezeket kiszállítják, de többre már nincs pénz és lehetőség. Az Indiegogo kampány alatt beszedett pénzt mindenkinek visszafizetik, amire az első negyedév végéig, illetve az év hátralévő részéig fog sor kerülni. A Jolla blogján található információk alapján bizonyos kínai kereskedők kínálatában a mai napig megtalálható néhány táblagép, de ezek nem számítanak hivatalos eszközöknek, és nem is a saját fejlesztésű oprendszer, hanem Android fut rajtuk.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény