FőoldalÜzletKapós a Nokia Here-je
2015. május 15., péntek ::

Kapós a Nokia Here-je

A New York Times híradása szerint az Uber hárommilliárd dollárt ajánlott a Here térkép és navigációs rendszerért. Nem ők az elsők, akik megvennék a Nokia offline térképét...

Meg akarja vásárolni a Nokia Here térkép- és navigációs rendszerét az Uber. A New York Times úgy értesült, hogy a fuvartársaság hárommilliárd dollárt (átszámítva mintegy 810 milliárd forintot) ajánlott a finn cég offline térképéért. Nevük elhallgatását kérő források szerint legalább 3,2 milliárd dollárt szeretne kapni a térképes rendszerért a Nokia, ha eladja azt. A Here rengeteget vesztett értékéből 2008-as felvásárlása óta, akkor 8,1 milliárd dollárért vették meg a finnek.

A két cég egyelőre nem kommentálta a hírt, ugyanakkor nem az Uber lenne az első, amely megvenné a térkép programot. Miután a Nokia bejegyzésében megerősítette, hogy a szolgáltatás továbbadását fontolgatják, érdeklődőként jelentkezett a Facebook is. A közösségi oldal mobilos webfelülete már be is építette a Here térképet, jelenleg pedig alkalmazásaikkal tesztelik a rendszert. Több forrás szerint a Microsoft is felvásárolná a szolgáltatást, amelyet a Lumiák már használnak. Ugyanakkor egy meglepetés is van a jelentkezők között: a Bloomberg szerint a saját fejlesztésű térképet alkalmazó Apple is kiszemelte magának a szolgáltatást – az Amazon és az Alibaba online áruházak mellett.

Érdekesség, hogy egyes hírek szerint a szintén saját rendszert használó Yahoo és a Samsung is az érdeklődők között lehet. A dél-koreai cég okostelefonjaiban használná a szolgáltatást, saját riválist állítva az Apple és a Google térképének. Sőt a kínai Google, a Baidu is ácsingózik a Nokia térképe után, hogy felvehesse a versenyt a techóriással. Az autópiac szereplői is az érdeklődők között vannak: ők szintén a Google szolgáltatását kerülnék ki a felvásárlással. A The Wall Street Journal úgy tudja, a legnagyobb gyártók: az Audi, a Mercedes-Benz és a BMW venné meg a Here térképet - ráadásul közösen.

Bár rengeteg ismert, nagy név hangzott el, a finn cég vezetői hangsúlyozzák, az offline térkép eladásáról még nem határoztak, mindig is hatalmas potenciált láttak a Here rendszerében, ezért gondolkodnak rajta, hogyan tudnák legjobban kiaknázni azt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény