FőoldalÜzletDélelőtt kezdődött a Kutatók Éjszakája Debrecenben
2014. szeptember 29., hétfő ::

Délelőtt kezdődött a Kutatók Éjszakája Debrecenben

Nagy érdeklődés kísérte az Agóra Tudományos Élményközpont szakmai megnyitóját Debrecenben, melyre éppen szeptember 26-án, a Kutatók Éjszakájának napján került sor. Nem véletlenül: az elsődleges cél a szakmai célközönség, vagyis a pedagógusok érdeklődésének felkeltése volt, hogy a későbbiekben minél több diáknak tartsanak itt kihelyezett természettudományos órát

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a megnyitón elmondta, sajnos gyakran hiányzik a közoktatásból az élmény, vagyis az átélhető empirikus tapasztalat, ami miatt a gyerekek szívesen foglalkoznának természettudományokkal. A most átadott létesítmény célja, hogy testközelbe hozza a fiatalok számára a tudományos eredményeket, itt mindent meg szabad fogni, ki lehet próbálni. Talán a Csodák Palotájáéhoz hasonló idegenforgalmi funkciónál is fontosabb feladata lesz a központnak a rendszeres kihelyezett szakórák befogadása, hiszen kifejezetten a gyakorlati kísérletezésre lesz berendezve.

A National Instruments (NI) hét interaktív bemutatóval járult hozzá a létesítményhez, melyek ugyanazt a célt szolgálják, mint az NI Hungary Kft. oktatási szerepvállalásai: megmutatni a fiataloknak, hogy a természettudományok nem szükségszerűen szárazak és unalmasak. Az izgalmas, hasznos és látványos alkalmazásoknak gyakran csak a fantázia szab határt.

A mérésautomatizálás területén piacvezető National Instruments által adományozott interaktív bemutatók egy ilyen partneri kapcsolat megnyilvánulásai. A vízesés bemutató segítségével például lepottyanó vízcseppekkel rajzoltak látványos alakzatokat az érdeklődők, az akusztikus kamera pedig hangjukat jelenítette meg színes ábrák formájában egy kijelzőn. (Az utóbbi nem pusztán öncélú érdekesség: ugyanezt a megoldást alkalmazzák az iparban a selejtes termékek kiszűrésére.) Az ember nagyságú Tetris falat, a stroboszkóp, hang effektus, színkeverő és táncpados bemutatókat, valamint a teremin hangszer optikai változatát rövidesen minden debreceni kipróbálhatja, megtapasztalva, hogy a műszaki tudományok eredményei jelen vannak életünk minden területén.

Minden eddiginél több versenyzőt és érdeklődőt vonzott a Kutatók Éjszakáján a National Instruments (NI), az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség és a Debreceni Egyetem együttműködésében megvalósult robotprogramozási verseny. A természettudományos és műszaki oktatás támogatásában élenjáró amerikai vállalat hatodik alkalommal rendezte meg a tudománynépszerűsítő megmérettetést, ahol idén székelyföldi csapat vitte el a pálmát.

Milyen hatásfokkal működnek a különböző napkollektorok? Milyen vastag és milyen anyagból épüljön egy passzív ház fala? Milyen nemzetközi szabványoknak kell megfelelnie egy valódi passzív háznak? Többek között ilyen kérdésekre is választ kapott, aki a debreceni Kutatók Éjszakáján az NI immár hagyományossá vált robotprogramozási versenyét választotta. A 3-5 fős csapatoknak ugyanis nemcsak a kijelölt pályákon kellett összetett feladatokat megoldaniuk időre az általuk felprogramozott LEGO® robotok segítségével. A középiskolások a verseny részeként ötperces prezentációkat is tartottak a pálya tematikájához kapcsolódóan, így számtalan újdonságot tudhattak meg az érdeklődők a passzív és önellátó házak technológiai megoldásairól.

A korábbi évekhez képest újdonságot jelentett, hogy idén külön kategóriában általános iskolások is indulhattak, így összesen 17 csapat több mint 70 versenyzője teremtett fantasztikus hangulatot a Debreceni Egyetem főépületének Aulájában. A lelkes nézősereg néha egy emberként szurkolt a robotoknak, hogy minél több fenntarthatóságot szolgáló feladatot tudjanak elvégezni a pályán kialakított ház körül. A csapatok teljesítményét szakértő zsűri értékelte, melyben az NI mellett jelen voltak a Debreceni Egyetem, az INNOVA, a LEGO® és a Prezi képviselői is.

A sokféle készséget igénybe vevő, látványos és gyakorlatias kihívás tétje két LEGO® MINDSTORMS® robot és három NI myDAQ nagy értékű mérőműszer volt. A középiskolás kategóriában határon túlról érkezett csapat végzett az első és a harmadik helyen is (Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredáról, valamint Székelyudvarhelyről és Székelykeresztúrról), a második helyen pedig a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium csapata futott be. Az általános iskolások versenyében a szintén Bocskai István nevét viselő debreceni intézmény tanulói voltak a legeredményesebbek.

A Kutatók Éjszakáján zajló verseny ízelítőt adott egy másik kiemelkedő nemzetközi megmérettetésből is, amelyet a National Instruments vállalatcsoport világszerte több évtizede, Magyarországon pedig 2013 óta támogat. A FIRST® LEGO® League elnevezésű nemzetközi robotprogramozási verseny idei regionális és kelet-európai döntőjének is Debrecen ad otthont november 22-én, illetve 2015 januárjában.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény