FőoldalÜzletTúl sokért venné át a GlobalFoundries az IBM chipgyártását
2014. augusztus 12., kedd ::

Túl sokért venné át a GlobalFoundries az IBM chipgyártását

Kevének bizonyult az arab tulajdonú GlobalFoundriesnak (GF) az IBM által felajánlott egymilliárd dollár, hogy az átvegye a félvezetőgyártó üzletágat, ami egyébként veszteséges

A tárgyalások azért nem jártak sikerrel, mert a GF épp a dupláját kérte, hogy ellensúlyozhassa az üzletág veszteségeit. A Bloomberg úgy értesült, hogy a részleg, amely a saját célra gyártott chipek előállítása mellett bérgyártást is vállal, mintegy 1,5 milliárdos veszteséget hoz össze évente 2 milliárd bevétel mellett. Ráadásul folyamatosan csökken a súlya is: a legutóbbi üzleti évében 17 százalékkal esett vissza a cég ebből származó bevétele, és mindössze 2 százalékát adja az IBM teljes éves bevételeinek.

A GF érdeklődését amúgy sem a gyár, hanem a részlegben felhalmozott tudás és a szabadalmak keltették fel. A Bloomberg értesülései szerint gyakorlatilag értéktelennek tartja a vevőjelölt az East Fishkill-i mikroelektronikai üzemet, ami építésekor még az egyik legkorszerűbb félvezetőgyártó üzem volt.

Ahhoz, hogy az IBM versenyben maradjon a félvezető-gyártásban, nagyon sokat kellene költeni az üzletágra és a gyárra. A cég egyébként korábban be is jelentette, hogy az alapkutatásokkal nem hagy fel, a következő öt évben több milliárdot szán új félvezető technológiák fejlesztésére. A részleg eladása beleillene az IBM átalakítási stratégiájába, melynek fontos eleme a gyengén muzsikáló részlegek értékesítése. Így az sem lehetetlen, hogy bár most a tárgyalások megszakadtak, a felek álláspontja megváltozik, és mégis összejön a furcsa adás-vétel.

A GlobalFoundries az AMD chipgyártási tevékenységének 2008-as leválasztását követően jött létre. Az AMD kezdetben a vállalat 44,4 százalékos tulajdonosa volt, 55,6 százalékát pedig az Abu-Dzabi székhelyű Advanced Technology Investment Company (ATIC) jegyezte. Az egykori anyavállalat részesedése különféle tranzakciók és a Chartered Semiconductor 2010-es felvásárlásának nyomán folyamatosan csökkent a GlobalFoundriesban, de a gyártó az AMD bizonyos termékeinek gyártásában végig kizárólagosságot élvezett. A GF mintegy két éve vált le teljesen az AMD-ről.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény