FőoldalÜzletBeindult az új ARM processzor próbagyártása
2013. június 27., csütörtök ::

Beindult az új ARM processzor próbagyártása

A Cadence által fejlesztett lapkát a TSMC kezdte el gyártani, 20 nanométeres eljárással. A sorozatgyártásig legalább egy évre szükség van. A prototípus lapkák egyelőre szigorúan tesztüzemben (tape out) készülnek

A Cortex-A57 az ARM legújabb saját tervezésű processzormagja, amely implementálja az ARMv8 architektúrát és ezzel a 64 bites memóriacímzést is. Az ARM a Cortex-A15-höz viszonyítva mintegy háromszoros sebességet és jobb energiahatékonyságot ígér. A prototípusok elemzésével a partnerek a következő hónapokban finomhangolják a gyártási folyamatot és gazdaságos szintre hozzák a kihozatalt. Várhatóan egy év múlva indulhat be a processzorok tömeggyártása, a 2014-2015-ös piaci rajt reális közelségbe került.

A tesztgyártás a TSMC 20 nanométeres alapeljárásán indult be, erre épülnek a 16 nanométeres csíkszélességű FinFET tranzisztorok. A FinFET technológiát az Intel is a hasonló, 22 nanométeres eljáráson vezette be, a lényege, hogy a tranzisztorok nem síkban, hanem három dimenziós alakzatban helyezkednek el, ami jobb karakterisztikákat nyújt, viszont drágítja és bonyolítja a gyártást. A gyártás egyszerűsítése miatt a TSMC egységes 20 nanométeres HKMG backend eljárással készíti a lapkákat, erre épül a 16 nanométeres FinFET tranzisztor.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény