FőoldalÜzletJelentősen csökkenthető a mobilhálózatok energiaigénye
2013. június 18., kedd ::

Jelentősen csökkenthető a mobilhálózatok energiaigénye

A GreenTouch iparági konzorcium tanulmánya szerint elegendő a már meglévő eszközöket finomhangolni. A mobilszolgáltatók ma a legnagyobb áramfogyasztók közé tartoznak, a működési költségek csökkentésére jelentős megtakarításokat hozhat

A GreenTouch tanulmánya szerint 2010-es fogyasztási értékhez képest már rövid távon is akár 90 százalékkal visszaszorítható a mobilhálózati infrastruktúrák energiaigénye. A konzorcium három év kutatómunka és több tucatnyi gyártó közreműködésével most publikálta az energiatakarékos távközlési hálózatok kialakítására tett javaslatait.

A szervezet szerint a szolgáltatóknak a jövőben a megabitek és gigabitek hajszolása mellett kényszerből infrastruktúra-oldalon kell majd nagyobb hangsúlyt fektetniük a hatékonyabb, olcsóbb működésre. Ajánlásukban felsorolják azokat a technológiákat és hálózati topológiákat, melyekkel mindez már pár év távlatában megvalósítható. Az egyik kézenfekvő módszer a kisebb, célzottabb besugárzást biztosító cellák használata lehet, melyek a makrocellákhoz képest nem csak az energiafelhasználásukat tekintve biztosítanak optimális működést, hanem a városi hálózati lefedettség is hatékonyabban valósítható meg általuk. Az adóteljesítmény csökkentésére irányuló próbálkozás lehet a jelenlegiektől eltérő felépítésű, többszörös MIMO antennarendszerek használata is. Egy másik járható út a teljesítmény csökkentése azokban az időszakokban, amikor a hálózati terhelés csökken.

A szolgáltatóknak előbb-utóbb muszáj lesz megosztaniuk egymással a hálózati komponensek egyes aktív elemeit is, vagyis lényegében virtualizálniuk kell a hálózataikat akár úgy, hogy az infrastruktúra-hálózataikat kiszervezik egy külső, netán közös tulajdonban álló üzemeltető cégnek. Az infrastruktúra megosztás ma még egyelőre többnyire tabu az operátorok körében, bár a passzív elemek megosztására (például oszlopok) Magyarországon is akad példa. Az infrastruktúra megosztást számos piacon nehezíti ugyanakkor, hogy a legtöbb szolgáltató most ruházott be új hálózati infrastruktúra-elemekbe, amit ötéves távlaton belül aligha kíván avultatni.

Az Ericsson saját kutatásai szerint városi környezetben a megfelelően konfigurált adaptív heterogén hálózat esetében (amely követi a forgalom és a felhasználók helyzetének változását) már most közel 40 százalékos energiacsökkenés érhető el. Továbbá kombinálva egy hatékony alvó és nem folytonos adási móddal (cell DTX) akár 75 százalékos energia megtakarítás is elérhető városi környezetben.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény