FőoldalRendszerintegrátorVédelem az elektrosztatikai feltöltődéssel szemben
2018. május 17., csütörtök ::

Védelem az elektrosztatikai feltöltődéssel szemben

A Zollner Elektronik AG az Electronic Manufacturing Services (EMS) egyik vezető szolgáltatója a világon. A Vácott található Zollner-üzem 1989-ben az első külföldi telephely volt, és ma több mint 2000 munkavállalójával a cégcsoport második legnagyobb üzeme. 2015 óta az „Automotive” termelési területen DRAABE levegőpárásító rendszert használnak. 100 db direkt helyiségpárásító védi az érzékeny nyomtatottáramkör-beültetést az ellenőrizetlen elektrosztatikus feltöltődésektől és a termelési zavaroktól

ESD-védelem

„Az ellenőrzött páratartalom a minőségbiztosítási programunk része. Ezáltal az anyagfelületek vezetőképessége megnő, így a nemkívánt elektromos töltések egyszerűen elvezethetők” – magyarázza Szabó Tibor, production senior manager Vácott. Az érzékeny alkatrészek így megbízhatóan megvédhetők az esetleges elektromos elősérülésektől és azok későbbi káros következményeitől. Ezenfelül a folyamatosan optimális páratartalomnak köszönhetően a forrasztópaszta könnyen felvihető a nyomtatott áramköri lapokra anélkül, hogy előtte szárításra és folyamatmegszakításra lett volna szükség.

Elektronikai gyártás és levegőpárásítás

Az állandó, optimális levegőpárásítás biztosítása az elektronikai gyártás hatékony ESD-intézkedéseihez tartozik. A kiegészítő levegőpárásítás ezenfelül nemcsak az alkatrészek és végtermékek minőségét biztosítja, de pozitív hatással van a munkavállalók közérzetére és a munkahelyi egészségre is.

Jobb munkakörülmények

A termelőhelyiségek levegőjének párásításával a munkavállalók munkakörülményei is javulnak. Optimális és állandó levegőpáratartalom esetén például nincs szükség csukló-földelőkábelek viselésére. Ez jelentősen javítja a mozgékonyságot, és kevesebb korlátozást jelent a gyártás során. Ezenfelül mérsékelhetők a száraz levegő kiváltotta jellegzetes következmények, mint a száraz nyálkahártyák, légúti megbetegedések és az egyéb panaszok.

Kevesebb por

Mivel az elektrosztatikusan feltöltött felületek fokozottan vonzzák a port, az állandó, optimális páratartalom csökkenti a részecskelerakódást is. A levegőpárásítás egyúttal megköti a port is, így az kevesebb ideig kering a levegőben.

Cser Géza (balra), Szabó Tibor

A megbízhatóság számít!

A Vácott alkalmazott DRAABE TurboFog-rendszer már 2009 óta bizonyítja létjogosultságát a németországi Zandtban található Zollner anyavállalatnál: „Német kollégáinktól tudjuk, hogy a DRAABE-rendszerek nagyon megbízhatóak és jól karbantarthatóak” – tette hozzá Cser Géza, az épületgépészetért felelős vezető. A többfokozatú DRAABE vízelőkészítés 100%-osan ásványmentes párásítást biztosít. „A karbantartásról nem kell gondoskodnunk – folytatta Cser Géza. – A kis konténerek automatikus, félévente történő cseréje mindig működőképes és higiénikus berendezést biztosít.”

condair 18 4 3

A Condair Systems honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény