FőoldalRendszerintegrátorIntegrált megoldás mozgásvezérlő meghajtó technológia digitalizációjához
2017. december 27., szerda ::

Integrált megoldás mozgásvezérlő meghajtó technológia digitalizációjához

Az SPS IPC Drives 2017 kiállításon a Siemens az Easysnap gépgyártó cég által készített csomagológép példáján keresztül fogja demonstrálni a digitális iker konzisztenciáját a gép teljes életciklusa során. Az ilyen mértékű konzisztencia eléréséhez a tervezés, konfigurálás és üzembe helyezés során szükséges valamennyi mérnöki eszköznek problémamentesen együtt kell működnie, lehetővé téve a valóban integrált mérnöki munkát. A Siemens "Digitális Vállalat programcsomag" elnevezésű megoldás portfóliójába ágyazva a különféle eszközök széles skáláját kínálja, melyek lehetővé teszik egy digitális iker létrehozását, ami lényeges előrelépés az értéklánc mentén

A digitális iker olyan eszközökkel hozható létre, mint a kinematikai szimulációkhoz szükséges Mechatronics Concept Designer (kb. mechatronikai koncepcióra építő tervezőeszköz) és a Sizer (kb. méretező) nevű konfigurációs eszköz, amely a kapott adatok alapján meghatározza a szükséges villamos hajtás értékeket és a megfelelő termékeket.

Az összes releváns adat továbbra is használható a következő lépés, az üzembe helyezés során. Az irányított kiválasztási folyamat már kezdettől fogva biztosítja, hogy a konverterek és a motorok tökéletesen illeszkednek az egyes alkalmazásokhoz. A digitális információk széles skálája, mint például műszaki adatok, a készülékek kétdimenziós rajzai és háromdimenziós adatmodelljei, az elektromos tervezéshez használt makrók és a villamos konstrukciót segítő kapcsolási rajzok segítségével csökkenthető a munka mennyisége, valamint felgyorsítható mind a mérnöki munka, mind a műszaki dokumentáció elkészítése. A belső és harmadik fél által készített rendszerek felé létesített nyílt interfészek automatikusan biztosítják az adatok konzisztenciáját, mivel szükségtelenné teszik az adatok többszöri, redundáns gyűjtését és összevetését. Ez pedig tovább egyszerűsíti az olyan folyamatokat, mint például a vezérlőszekrények gyártása.

Integrált hardver és szoftver megoldásaival a Siemens támogatja a gépgyártó cégek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy létrehozzák saját alkalmazásuk digitális ikrét, és gyakorlatilag már modell formájában optimalizálják azt, lehetővé téve a hibák észlelését és kiküszöbölését egy korai fázistól kezdve. Ezzel időt és költséget takarítanak meg, amikor a tényleges üzembe helyezésre kerül sor, mivel minden szempont szerint egy ideálisan konfigurált, és kellően kiforrott termék áll rendelkezésükre. Az üzemelő gép által generált adatok gyűjtése és felhasználhatóvá tétele a MindSphere rendszerben történik, a Siemens saját MindApp alkalmazásai, vagy partner alkalmazások segítségével. A MindSphere a Siemens nyílt, felhő alapú IoT (Dolgok Internete) adatgyűjtő rendszere. Például az Easysnap által használt flotta menedzser (Fleet Manager) áttekintést nyújt az összes lényeges működési állapotról, lehetővé téve, hogy már egy korai fázisban javaslatokat tegyenek a megelőző karbantartásra, meggátolva így a gép leállását. Az Analyze MyDrives (kb. elemezd meghajtóimat) nevű MindApp alkalmazás is már előre észleli a tényleges szervizelési igényeket oly módon, hogy folyamatosan ellenőrzi az energiaáramlást, a kimenő mennyiséget, a sebességet és a frekvenciát. Ezek az alkalmazások nemcsak a megelőző karbantartást teszik lehetővé, de segítségükkel meghatározhatók az esetleges energia-megtakarítási intézkedések is.

Az SPS IPC Drives alkalmából kiállított Easysnap gép folyékony és fél folyékony halmazállapotú F&B és kozmetikai termékek kis, egyedi adagjait állítja elő. A kiállításon a Siemens arra használja ezt az alkalmazást, hogy bemutassa a cég új szervo hajtású rendszerét a Sinamics S210 konverterekkel és a Simotics S-1FK2 motorokkal. A rendszert az egykábeles csatolóegység (One Cable Connection: OCC), a Simatic S7-1500-T vezérlő beépített mozgásvezérlő és biztonsági funkcióval, valamint a nemrég megújított, 3 A - 30 A tartományban működő Sinamics S120 C/D típusú motor modulok egészítik ki. Az üzembe helyezés rendkívül egyszerű, egygombos finombeállítással történik. A teljes Sinamics 210 szervo hajtású rendszer UL tanúsítvánnyal rendelkezik, a Simotics S-1FK2 motorok használata pedig hozzájárul a kiemelkedően jó teljesítményhez. Csatlakozás a MindSphere operációs rendszerhez a MindConnect Nano használatával lehetséges. "A digitalizáció alkalmazása a meghajtó technológiában - felölelve a végponttól végpontig történő digitális tervezést, az üzembe helyezést és a működtetést - jelentős előnyöket kínál a gépek gyártói és üzemeltetői számára egyaránt. Ezáltal a teljes értéklánc mentén megvalósuló folyamatok nemcsak transzparensek, hanem végső soron hatékonyabbak is lehetnek. A mi szempontunkból a meghajtó technológia digitalizációja igen eredményes eszköz a versenyképesség fokozására, és folyamatosan arra törekszünk, hogy tovább növeljük ennek az eszköznek a hatékonyságát" - foglalta össze véleményét Achim Peltz, a Siemens AG General Motion Control (GMC: általános mozgásvezérlési) részlegének vezetője.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény