FőoldalRendszerintegrátorMikrohálózatok révén javul az elosztott energiaellátás Brazíliában
2017. november 07., kedd ::

Mikrohálózatok révén javul az elosztott energiaellátás Brazíliában

A Siemens tizenkét lokális hálózatot (mikrogrid rendszert) tervez és telepít a Centrais Elétricas do Pará (CELPA) brazil közműcég számára. Ezek a lokális hálózatok a Pará állam területén levő áramfejlesztő üzemeknél (elosztott energiarendszerek részeként) fognak megépülni. Az önálló szigetként funkcionáló hálózatoknak a felügyeletét és irányítását a Belém városában létesült központi vezérlőközpont végzi

A megfelelő automatizálási, védelmi és irányítástechnikai technológiát a Siemens fogja szállítani és üzembe helyezni. Ezáltal javul az üzemi adatok elemzése, így nő az energiatermelő üzemek rendelkezésre állása és megbízhatósága. Lehetővé válik továbbá a szervizelő csoportok szerviz és karbantartó tevékenységének optimalizálása és pontosabb tervezhetősége, ami csökkenti a szükséges kiszállások számát. A két egymástól legmesszebb eső erőmű közötti távolság 890 kilométer. Az ütemterv szerint a rendszerek üzembe állítása 2018 elején fog megtörténni.

A dízelgenerátorok által működtetett tizenkét erőmű földrajzilag elosztva helyezkedik el Brazília Pará államának területén. Az összesen 80 megawatt kimenő teljesítményű erőműhálózat körülbelül 160.000 ember számára biztosítja az elektromos energiát. Az erőművek az alábbi helyszíneken találhatók: Afuá, Alenquer, Faro, Gurupá, Juruti, Monte Alegre, Muaná, Oeiras do Pará, Porto de Moz, Prainha, São Sebastião da Boa Vista és Terra Santa. Azt a vidéket, ahol az erőművek megépültek, zord és szinte áthatolhatatlan terepviszonyok jellemzik. A terület főleg a folyó felől közelíthető meg. A hajóút Belém és Terra Santa között mintegy hét napot vesz igénybe.

"Komplett, könnyen kezelhető rendszert kínálunk egyszerű és megbízható energiagazdálkodás céljára. Ily módon tökéletesíteni tudjuk a felügyeleti és irányítástechnikai rendszereket, ami növeli az energiatermelési rátát, ugyanakkor csökkenti a tüzelőanyag-fogyasztást és javítja az erőművek megbízhatóságát. A rendszer további előnyeként rövidülnek az állásidők, és az erőművek a legnagyobb hatékonyságot biztosító paraméterekkel üzemeltethetők" - jelentette ki Sérgio Jacobsen, a Siemens Digital Grid brazil szervezetének vezérigazgatója.

A Siemens által leszállítandó termékek közé tartoznak a helyi adatok gyűjtésére és felügyeletére szolgáló berendezések is, például a kihelyezett terminál egységek (RTU-k) és a kommunikációs interfészek. A védelmi technológia komponenseit a Reyrolle szállítja. A 12 erőmű mindegyikében telepíteni fognak egy olyan felügyeleti állomást, ahol valamennyi adat megjeleníthető lesz. Az összes erőmű felügyeletét egy, a Sicam SCC-n alapuló vezérlőközpont végzi. A Siemens feladata a lokálishálózat összes komponensének telepítése, azok paramétereinek beállítása, a szervizelés, valamint az erőműveket üzemeltető személyzet kiképzése.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény