FőoldalRendszerintegrátorA vegyes frekvenciájú hibaáramok biztonságos kezelése
2017. július 21., péntek ::

A vegyes frekvenciájú hibaáramok biztonságos kezelése

Az Eaton „F” típusú hálózati áram-védőkapcsolók bevezetésével bővítette kapcsolókészülékekből álló portfólióját. A kifejezetten egyfázisú, változó frekvenciájú meghajtási alkalmazásokban, például mosógépekben és hőszivattyúkban történő használatra tervezett megszakítók kitűnő védelmet nyújtanak a kezelőszemélyzet és a rendszerek számára. Lehetővé teszik a villamosmérnököknek, hogy fokozzák berendezésük megbízhatóságát, miközben magas biztonsági szint szavatolható a felhasználó számára

Az MSZ EN 62423 számú szabvány tartalmazza az „F” típusú hibaáram-védelmi eszközök (Residual-Current protection Device, RCD) követelményeihez és teszteléséhez kapcsolódó műszaki adatokat. A szabványelőírások eredményeként módosultak a változó frekvenciájú meghajtásokat tartalmazó berendezésekre vonatkozó ajánlások. Ennél az alkalmazástípusnál vegyes frekvenciájú hibaáramok keletkezhetnek, amelyekkel a hagyományos („A” típusú) hálózati áram-védőkapcsolók nem tudnak megbirkózni. Egyéb intézkedésekre van szükség azért, hogy megvédjék az embereket az áramütéstől, amelyet a hibás készülékkel való közvetlen vagy közvetett érintkezés során szenvedhetnek el, illetve, hogy minimálisra csökkentsék a földzárlati áram miatt kialakuló tűz kockázatát.

Az „F” típusú áram-védőkapcsoló nem csupán biztonságos és megbízható védelmet nyújt a szinuszos hibaáramokkal és a pulzáló egyenáramokkal szemben (l0069ke „A” típusú eszközök), hanem a vegyes frekvenciájú hibaáramok kezelésére is képes akár 1 kHz-ig, összhangban az MSZ EN 62423 szabvány előírásaival. A vegyes frekvencia ezen típusa gyakran a belső, változó frekvenciájú meghajtás csatlakozóaljzatánál lép fel. Az F” típusú áram-védőkapcsolók kezelni tudják az akár 10 mA értékű sima egyenáramokat, rövid késleltetéssel rendelkeznek a kioldás előtt, valamint azzal is kitűnnek a többi eszköz közül, hogy nagy ellenállás jellemző rájuk a túlfeszültséggel szemben: ez gondoskodik a téves kioldások minimális számáról, valamint a magas fokú biztonságról. Két- és négypólusú változatban is elérhetők a 25–100 A értékű névleges áramokhoz. A három, különböző hibaáramoknak megfelelő verziónak köszönhetően (30 mA, 100 mA és 300 mA) az „F” típusú áram-védőkapcsolók a személyes biztonság és a hibaállóság szempontjából egyaránt ideálisak a tűzmegelőzéshez, különösen egyfázisú alkalmazások esetén.

Az Eaton honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény