FőoldalRendszerintegrátorEnergiamegbízhatósági korszerűsítés az Airbus-nál
2017. április 12., szerda ::

Energiamegbízhatósági korszerűsítés az Airbus-nál

A kisfeszültségű áramelosztó rendszer egy részének csúcstechnológiájú szabványoknak megfelelő korszerűsítésével az Eaton jelentős segítséget nyújtott a villamos hálózat megbízhatóságának, biztonságosságának és a kezelőszemélyzet védelmének javításához az Airbus legnagyobb németországi gyártóüzemében. Az energiaellátási megoldásokkal foglalkozó vállalat teljes körű megoldás biztosítására kapott felkérést – amelybe a kapcsolóberendezés felügyelete, a szekrények kritikus pontjain végzett folyamatos hőmérséklet-figyelés és az ívzárlatvédelmi rendszer kiépítése is beletartozott

A Hamburg Finkenwerder kerületében elhelyezkedő Airbus-telephelyen, a kilences számú csarnokban végzett szerelési munkálatok minden eddiginél alaposabb betekintést biztosítottak a vállalat karbantartási és energiagazdálkodási csapatának a kisfeszültségű áramelosztó rendszer működésébe, hogy a lehetséges problémák – például a túláram, feszültségkiesés, túlterhelés és zárlat (ívzárlat) – gyorsan észlelhetőek, szemrevételezhetőek és áthidalhatóak legyenek. Mindez segít biztosítani az áramellátás maximális megbízhatóságát, valamint megvédi az alkalmazottakat az ívzátlatok okozta hatások előfordulásától.

Az A320-as program végső összeszerelésére szakosodott telephely a hét minden napján 24 órában üzemel, így a műszaki rendszer maximális megbízhatóságára támaszkodik. Az Airbus az épületfelügyeleti rendszeréhez kapcsolódó átfogó rendszer- és eszköz-megfigyelést, valamint fokozott védelmet kívánt megvalósítani a személyzet számára.

A meglévő kapcsolóberendezés megtartása, valamint az állásidő minimalizálása érdekében az új megoldást szoros határidővel, mindössze két nap – egyetlen hétvége – alatt kellett beilleszteni.

eaton 17 3 3Az Eaton 630-4000A-es IZMX-megszakítói képezték a megoldás sarokkövét, elektronikus kioldóegységgel és integrált mérési funkcióval. Ezek a hálózati megszakítók képesek részletes adatokat továbbítani a BreakerVisu naplózási és megjelenítési rendszernek. Ez a folyamat az Eaton intelligens vezetékezési és kommunikációs rendszerének, a SmartWire-DT megoldásnak köszönhetően még egyszerűbbé vált. A BreakerVisu és az épületfelügyeleti rendszer közötti közvetlen kapcsolat jóvoltából az Airbus csapata a webalapú megjelenítés révén most már minden fontos áramellátási adatot részletesen le tud kérdezni.

eaton 17 3 2

Az Eaton hőmérséklet-figyeléshez kapcsolódó diagnosztikai rendszere első alkalommal tette lehetővé a kapcsolóberendezés kritikus területein uralkodó hőmérsékletek folyamatos megfigyelését. Ez a rendszer egy diagnosztikai vezérlőre, az összes gyűjtősínt és csatlakozási pontot megfigyelő, önálló hőmérséklet-érzékelőkre, valamint egyéb mérési pontok hőmérséklet-érzékelőire épül. A projekt részeként csaknem 80 hőmérséklet-érzékelő telepítésére került sor a 9. csarnok kapcsolóberendezésében. Eltérések esetén a rendszer figyelmeztetést állít elő a jelenlegi hibáról, vagy bizonyos küszöbértékek túllépésekor riasztást küld.

A személyzet biztonsága szempontjából a főelosztó berendezés maximálisan biztonságossá tételének érdekében az Eaton Arcon ívzárlatvédelmi rendszerét is beépítették.

Az Airbus olyannyira elégedett volt az Eaton által fejlesztett megoldással és annak gyors beszerelésével, hogy jelenleg a koncepció kiterjesztését tervezi a finkenwerderi telephely egyéb csarnokaira is.

eaton 17 3 7

A telephely kilences számú csarnokában működő szerelősor négy építési állomáson megy keresztül, amelyeken a repülőgép több nap leforgása alatt halad át. Ezeken az állomásokon szerelik össze például a repülőgéptörzs szakaszait és a szárnyakat, valamint itt zajlik a függőleges vezérsík, a magassági kormányok, a hajtóművek, a futómű és az ülések beszerelése. A folyamat zökkenőmentességének biztosítása kedvéért az önálló ellátóállomások igény szerint leengedhetők illetve felemelhetők.

Az Eatonról

Az Eaton vállalat villamosipari ágazata globálisan vezető szerepet tölt be, és szakértői tapasztalattal rendelkezik az áramelosztásban, az áramkörök és a biztonsági áramforrások védelmében, az irányításban és automatizálásban, a világításban és biztonságban, a strukturális megoldásokban és a kábelezőeszközökben, a szélsőséges és veszélyes környezetekhez nyújtott megoldásokban és a projekttervezési szolgáltatásokban. Az Eatont globális megoldásai arra pozicionálják, hogy napjaink legégetőbb villamosenergia-gazdálkodási kihívásaira adjon választ.

Az Eaton olyan energiagazdálkodással foglalkozó társaság, amelynek 2016-os árbevétele elérte a 19,7 Mrd USD-t. A vállalat energiahatékony megoldásaival ügyfelei eredményesebben, biztonságosabban és fenntarthatóbb módon oldhatják meg elektromos, hidraulikus és mechanikus energetikai feladataikat. A cég kb. 95 000 munkatársat alkalmaz, és több mint 175 országban értékesíti termékeit az ügyfeleknek.

Az Eaton honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény