FőoldalRendszerintegrátorEgyszerű és költséghatékony megoldások az IIoT lehetőségeinek kiaknázására
2016. április 27., szerda ::

Egyszerű és költséghatékony megoldások az IIoT lehetőségeinek kiaknázására

Az RS Components számos megoldást és terméket kínál, amelyek egyszerű és költséghatékony módon segítenek a vállalatok számára belépni az intelligens gyárak világába, illetve kiaknázni az ipari tárgyak internetét (IIoT)

Az ipari tárgyak internete indítja el a következő ipari forradalmat, amely a megfelelő gyártási adatok összegyűjtésén, majd azok kiaknázásán alapszik. Ezek a kiértékelt információk a gyárak hatékony üzemeltetéséhez szükségesek, melynek elengedhetetlen kellékei lesznek magas szintű szoftverek is, illetve a döntéshozók számára is rendelkezésre kell álljanak a dinamikus, valós idejű döntések meghozatalához. Ez az adatfolyam az értékáramlás többi elemével is megosztható, ezáltal jóval hatékonyabb folyamatok érhetők el az alapanyag- és pótalkatrész-kezeléstől kezdve a gyártás- és folyamatvezérlésen át, a terepen történő folyamatos távoli támogatásig.

Az RS két alapvető megközelítést kínál a felhasználók számára, melyek révén kiaknázhatják az ipari tárgyak internetében rejlő lehetőségeket, és egyik sem igényel jelentős befektetést vagy a meglévő rendszerek komplex átalakítását. A felhasználók kihasználhatják a jelenlegi PLC technológiák lehetőségeit, vagy egyszerűen kiegészíthetik a meglévő hálózati infrastruktúrákat, hogy modern kommunikációs rendszereket hozzanak létre.

Paolo Carnovale, az RS automatizálási és szabályozástechnikai kategóriamarketing-menedzsere szerint: „Az ipari automatizálási rendszerek és IT infrastruktúrák összetett és drága eszközök. Mikor új technológiák jelennek meg, a mérnökök nem tehetik meg, hogy mindent elölről kezdjenek. Az RS számos olyan készüléket vezet be, amelyekkel a már meglévő rendszereket a tárgyak internetéhez csatlakoztathatják. Egy telepített érzékelőt vagy PLC-t úgy terveztek meg, hogy egy soros porton keresztül kommunikáljon és a Modbust használja natív protokollnak, de ez nem jelenti azt, hogy az általuk küldött adatokat ne lehetne lefordítani és alkalmassá tenni az IoT rendszerek számára.”

Egy PLC/vezérlő cseréjének tekintetében az RS több piacvezető gyártó számos termékét kínálja lehetőségként, többek között a Siemens SIMATIC S7-1200 + HMI KP300 kezdőkészletét olyan kommunikációs interfésszel, amely eleget tesz a legszigorúbb ipari kommunikációs szabványoknak, vagy a Schneider Electric Magelis SCU HMI vezérlő kezdőkészletét, egy panelszámítógépet, amely számos hálózatba problémamentesen beépíthető ethernet kapcsolatot kínál.

Az Opto 22 jóvoltából a szoftvermegoldások groov formában is léteznek. Ez egy webalapú kezelői interfészrendszer, amely szinte bármihez képes egyszerűen kapcsolódni. Elérhető magában álló hardverként, vagy szerver formában Windows operációs rendszert futtató számítógépeken. Közvetítő készülékek segítségével a meglévő rendszerek is beemelhetők egy ethernet környezetbe. Erre jó példa a Brainboxes ED-204 ethernet médiaátalakítója, amellyel PLC-k kapcsolhatók össze számítógép-alapú adatgyűjtő és elemző megoldásokkal.

Az ethernet-képes érzékelők és készülékek, mint például a FLIR AX8-a is egyre elterjedtebbé válnak. Ezek az EtherNet/IP és Modbus TCP protokollokat támogató készülékek képesek közvetlen módon megosztani az elemzéseket és riasztásokat egy nagyobb automatizált rendszerrel. A tárgyak internete számára az ethernet-képesség nem feltétel, mint ahogy ezt a Calex PyroNFC infravörös hőmérséklet-érzékelője is bizonyítja. Ez az érzékelő teljes mértékben konfigurálható egy NFC-képes okostelefonnal, amely összekötőként szolgálhat egy nagyobb hálózathoz.

Az RS révén lehetőségek széles tárháza áll a mérnökök rendelkezésére, hogy bekapcsolódjanak az intelligens gyárak világába. Az egyszerű, diszkrét automatizálástól, a teljes üzemre kiterjedő vonal- és folyamatvezérlésen át, a távoli vezérlésig és felügyeletig, még a legrégibb, már használatban lévő megoldás is csatlakoztatható az információs szupersztrádához. Ennek köszönhetően a döntéshozók számára még több eszköz áll rendelkezésre a fontos üzemeltetési fejlesztések és a teljesítménynövelés megvalósításához – és éppen ezek azok az elemek, amelyek alapjai lesznek a negyedik ipari forradalomnak.

Az RS Components honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény