FőoldalRendszerintegrátorElindultak a Siemens metrószerelvények Rijádba
2016. március 01., kedd ::

Elindultak a Siemens metrószerelvények Rijádba

Újabb mérföldkőhöz ért a világ legnagyobb tömegközlekedési projektje. A Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban megépülő metróhálózat hat vonalából kettőn a Siemens Inspiro típusú vezető nélküli szerelvényei közlekednek majd. Az összesen 1,5 milliárd eurós Siemens projekt részeként a vállalat magyarországi transzformátorgyára vontatási, segédüzemi és inverteres transzformátorokat gyárt. A 175 vágánykilométer hosszú hálózatban a járművek akár másfél percenként közlekedhetnek, és óránként 21.000 embert szállíthatnak majd

A Siemens összesen 74 darab, Inspiro típusú metrószerelvényt szállít le a projekt során. A vonatok sajátossága, hogy teljesen alumíniumból készült karosszériával rendelkeznek, emellett úgy alkották meg őket, hogy 90 km/h maximális sebességgel haladhatnak a normál nyomtávú pályán. A kettő- és négykocsis szerelvényeket a szélsőséges éghajlati viszonyok figyelembe vételével tervezték; minden eddiginél hatékonyabb légkondicionáló rendszert építettek a járművekbe, amelyeknek ezáltal még a legnagyobb forróságban is megfelelő a hűtési teljesítményük. A szerelvény forgózsámolyait, hajtóműveit, a fékeket és az ajtókat speciális elemekkel is felszerelték, hogy megakadályozzák a homok beszivárgását.

„A projekten Bécsben és Szaúd-Arábiában dolgozó siemenses kollégák befejezték az első szerelvény fejlesztésével és elkészítésével kapcsolatos feladatokat; a jármű készen áll a közlekedésre a Rijádban uralkodó szélsőséges éghajlati körülmények között" – mondta el Jochen Eickholt, a Siemens Mobility divíziójának vezetője. – „Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a három konzorcium közül elsőként mutathatjuk be járművünket a nyilvánosság előtt.”

Az első szerelvényt jelenleg a bécsi RTA (Rail Tec Arsenal) klimatikus szélcsatornájában tesztelik szélsőséges időjárási viszonyokra. A dinamikus vizsgálatok 2016 tavaszán kezdődnek Németországban, a Siemens Wildenrath-i Vasúti Tesztközpontjában.

A járművek gyártásán túl a Siemens felel a vasúti rendszerek integrálásáért is a hálózat 1-es és 2-es vonalán, amelyek hossza összesen 64 vágánykilométer (a teljes rendszer több mint harmada).

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény