FőoldalRendszerintegrátorMérőműszerek táveléréssel
2015. július 09., csütörtök ::

Mérőműszerek táveléréssel

Bizonyos, elsősorban a hosszú ideig tartó és sok mérési eredményt produkáló méréseknél logikus kívánság, hogy ne kelljen a közvetlenül a műszer mellett silbakolni, hanem távelérés útján legalább pár méter távolságból, vagy épp több száz kilométerről a saját kényelmes irodánkból is hozzáférhessünk a mérési eredményekhez. Továbbá az is előfordulhat, hogy egy bonyolultabb műszert át kell konfigurálni a mérés folyamán, mert menet közben derül ki, hogy más beállítással több információt tudunk kapni a mérés céljával kapcsolatban

USB, Bluetooth, ethernet/internet: ezek adják a fent vázolt problémák megoldását az alább bemutatott műszereknél, melyek mindegyike kategóriájának egyik „csúcskészüléke".

PEL 103 - Informatív kijelzés

A PEL 102 és PEL 103 műszerek elsősorban teljesítmény- és fogyasztásmérő adatgyűjtők, melyekkel megoldható fogyasztási értékek figyelése, az energiafelhasználás optimalizálása, egy villamos hálózat működésének megfigyelése, bizonyos időtartamon végzett adatgyűjtéssel támogatva.

A PEL adatgyűjtők ergonomikus kialakításukkal minden típusú kapcsolószekrénybe megfelelnek, és szimultán energia- és teljesítményméréseket, valamint adatgyűjtést végeznek 1- és 3-fázisú hálózatokon. Nagy előnyük, hogy felszerelhetők a tápfeszültség megszakítása, vagyis a hálózatrész vagy telephely lekapcsolása nélkül! A csatlakoztatott érzékelőt automatikusan felismerik, így gyors felszerelés és beállítás után máris indítható a mérés/adatgyűjtés, mely több hétig is tarthat. A fő funkciók mellett felharmonikusanalízis (akár az 50. rendig) végezhető velük, de a nagyobb mennyiségű rögzítendő adat következtében olyankor jóval rövidebb adatgyűjtési időtartammal kell beérnünk – ugyanakkora SD memóriakártya használata esetén.

Mérés és regisztráció akár heteken át

A távelérést USB, Bluetooth és ethernet-kommunikáció segíti, vagyis a bevezetőben említett összes lehetőséget beépítették a műszerekbe, melyek így rendkívül rugalmasan alkalmazhatóak.

A műszerek funkciói röviden: Urms, Irms, frekvencia, VA, W és var, Vah, Wh (generátor, fogyasztó) és varh (négynegyedes), teljes fogyasztás, cos, tg és PF (teljesítménytényező), csúcstényező (crest factor = CF), THDU, THDI, felharmonikusok az 50. rendig, DC / 50 / 60 / 400 Hz-mérések, valamint fontos, hogy az RMS AC mellett RMS AC+DC-mérésre is képesek.

A műszerekkel szállított PEL Transfer szoftverrel – akár Bluetooth-on, akár etherneten – konfigurálható a PEL 100, ellenőrizhető a műszer megfelelő csatlakoztatása, letölthetők a PEL 100 által gyűjtött és tárolt adatok, és természetesen megjeleníthetőek a különböző mérések és elemzések eredményei.

Igény esetén az opcionális, sokoldalú DataView® szoftverrel különféle formátumú jegyzőkönyvek állíthatók elő, s könnyen lehet energiafelhasználással kapcsolatos kimutatásokat készíteni.

A PEL 100 sorozat típusai – bár vannak abba az irányba mutató tulajdonságaik – nem kimondott hálózati analizátorok, ezért érdemes megismerkedni egy valódival is.

MI 2892

Az MI 2892 készülék egy „A" osztályú, hordozható hálózati analizátor. Négy csatornán mér feszültséget és áramot, azaz a nullavezető áramát is méri, nem pedig kalkulálja. A bemeneti jel max. 1000 Vrms és 6000 A, ahol az utóbbi természetesen függ a használt lakatfogó adapter típusától.

A készülék egyik fő jellemzője a TRMS mérőképesség, mely torz jelalak esetén jobb eredményt ad. A jelalak meg is jeleníthető. Lényeges funkció a többféle teljesítmény (W-, VA-, var-) és energiamérés (Wh, varh), hozzá a frekvencia, cos fi és torzítási tényező mérése. Hasznos különlegesség a bekapcsolási áramcsúcs mérése és hullámformájának vizsgálata. Megjeleníthető a hagyományos és szemléletes vektorábra is. A felharmonikusoknál ismét van különlegesség: a szokásos vizsgálat (50-ig) és THD-mérés mellett a köztes harmonikusok (interharmonikusok) is analizálhatók! Fontos még a flicker mérése, a jeltranziensek vizsgálata, beállított események rögzítési lehetősége s az egyedi riasztások rögzítése. Készíthető „pillanatfelvétel", és biztosított a hosszú idejű adatgyűjtési lehetőség a mellékelt 8 GiB-os microSD memóriakártyára, mely bővíthető 32 GiB-ig. Magától értetődő a feszültségminőség vizsgálata EN 50160 szerint, ám nem annyira a hőmérsékletmérés lehetősége, ami itt rendelkezésre áll.

Távelérés szempontjából a készülék rendelkezik a „régimódi" RS-232 és az újabb USB porttal, ill. ethernetcsatlakozással az igazi távoli hozzáféréshez hálózaton, ill. interneten keresztül. És ismét egy különlegesség: egymástól távoli pontokon, azonos időben végzett mérések összehangolásához GPS-időszinkronizáció lehetséges egy opcionális vevő segítségével.

Nem véletlen, hogy a harmadik műszer is jelalak-ellenőrzéssel kapcsolatos, és van is „Power", azaz hálózati jel vizsgálatára felkészített változata.

OX műszercsalád - számos mérési és analizálási lehetőség egy kis dobozban

Az OX 7042 oszcilloszkópcsalád 40 / 60/ 100 / 200 MHz-es sávszélességű modelleket tartalmaz, melyek 2 vagy 4 szigetelt bemeneti csatornával rendelkeznek (CAT III / 600 V). A mintavételi sebesség: 2,5 GS/s (one-shot mód) vagy 100 GS/s periodikus jeleknél. A tranziensészleléseknél a minimális időtartam 2 ns. Jó a függőleges felbontási értékük: 12 bit (0,025%). Az oszcilloszkópok bemeneti érzékenysége: 2,5 mV ... 200 V/osztás (vagyis 156 µV max. a zoom használatával, a 12 bites felbontásnak köszönhetően). Az időalapnál igen széles a tartomány: 1 ns ... 200 s/osztás és 100 ms ... 200 s/osztás („Roll"-módban). A memória tárolókapacitása: akár 200 görbe, ill. 2500 pont (beleértve az univerzális „text" formátumot) – 50 kiB-ig. A műszer 2 GiB-os SD-kártya kezelésére alkalmas.

Az oszcilloszkópba beépítettek egy TRMS multimétert is, mely mér: feszültséget, áramot, frekvenciát, ellenállást, kapacitást, hőmérsékletet kétféle hőérzékelővel (Pt 100 és K hőelem). Elérhető természetesen a diódavizsgálat és a folytonosságvizsgálat, utóbbi hangjelzéssel. Az OX 7042 monokróm változatát leszámítva az összes modell színes kijelzővel rendelkezik.

A kommunikációs lehetőségeket itt is a fent leírtak szerint építették be. Változattól függően galvanikusan szigetelt, ill. leválasztott RS-232, USB és 10 MB Ethernet állhat rendelkezésre, mely utóbbi segítségével igazi távméréseket tudunk végrehajtani, de az eredmények, ill. a képernyőtartalom kinyomtatására is kiválóan megfelel.

A korszerű technika tehát – akár szó szerint is – lehetővé teszi, hogy ágyunkból menedzseljünk egy, a világ túlsó végén telepített mérőműszert, de azért talán ez mégsem lesz mindennapi gyakorlat... vagy ki tudja?

A forgalmazó C+D Automatika Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény