FőoldalRendszerintegrátorPerovszkit alapú napelemek a láthatáron
2015. február 18., szerda ::

Perovszkit alapú napelemek a láthatáron

Egy, a korábbiaktól eltérő anyag felhasználásával sokkal olcsóbban előállítható, sokkal jobb hatásfokú paneleket készítettek – egyelőre laboratóriumi körülmények között. Két év múlva már piaci termék lehet az újdonságból

A Bloomberg szerint a szilíciumnál kedvezőbb tulajdonságú anyagok felhasználása azt ígéri, hogy hamarosan olcsóbb és a nap energiáját hatékonyabban átalakító panelek kerülhetnek piacra. A lehetőség nem újdonság a kutatóknak, akik eddig is tudták, hogy a perovszkit néven ismert ásványanyag család jó kiindulópontja lehet a napelemek gyártásának. A kálcium-titán-oxidból álló anyagot Gustav Rose német ásványkutató fedezte fel az 1800-as évek közepén Oroszországban, az Ural hegységben, és egyik kollégájáról, az orosz Lev Perovszkijról keresztelte el.

Később ezt a nevet kapta egy egész, ma már több mint 400 tagot számláló ásvány csoport is, amely tagjainak kristályszerkezete a CaTiO3-hoz hasonlóan a XIIA2+VIB4+X2–3 általános képlettel leírható szerkezettel rendelkezik, de ahhoz, hogy a kristályszerkezet ne torzuljon az (A) és (B) fém-ionok nagyság aránya nem változhat. Mára az ásványcsalád az elmúlt évek kutatásai nyomán az új generációs napelemek legígéretesebb alapanyagává lépett elő.

A világon tavaly becslések szerint 52 gigawattnyi új napenergia-termelő kapacitást telepítettek (a paksi atomerőmű két gigawattos). Az új rendszerek túlnyomó része szilícium alapú. A legjobb kereskedelmi forgalomban kapható (SunPower Corp., USA) napelemek a rájuk eső napenergia 24,2 százalékát alakítják át elektromos árammá. A First Solar Inc. az USA legnagyobb napelemgyártója, amely kadmium-telluridra alapozza vékonyréteg napelemeit, 14,2 százalékos hatékonyságot tud felmutatni.

A perovszkitre alapozott panelekkel azonban már most sikerült megközelíteni a 20 százalékos szintet. Ezzel olyan eredményt mutatnak, amelyre csak egy maroknyi technológia képes. A titkuk az, hogy a napfényben található különböző hullámhosszúságú fénysugarakból többet is hasznosítani tud. Szakértők szerint perovszkit-szilícium hibrid panelekkel meg lehetne célozni a 30-40 százalékos hatékonyságot is.

A perovszkit alapú vékony rétegű napelemek gyártására készülő Oxford Photovoltaics reményei szerint már 2017-ben megjelenhet a piacon első termékeivel – derült ki a cég társalapítója, Henry Snaith szavaiból. Az új anyagra alapozott termékeket a nyomtatáshoz hasonlító technológiával lehet gyártani, ami jóval olcsóbb a hagyományos előállításnál. Ezért arra számítanak, hogy a perovszkit panelek előállítási költsége harmada lehet a szilíciumalapú panelekének. A varsói Saule Technologies hasonló célt tűzött ki maga elé. Ugyanakkor mindkét vállalatnak meg kell küzdenie azzal, hogy a hagyományos gyártók is folyamatosan mérséklik költségeiket – az elmúlt hét évben valamivel több, mint felére esett a napelemek előállításának és telepítésének együttes ára.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény