FőoldalRendszerintegrátorEgy mérnöknek semmi sem nehéz
2014. szeptember 18., csütörtök ::

Egy mérnöknek semmi sem nehéz

Vezető autómárkáknak fejlesztenek speciális elektromechanikus kormányrendszereket Budapesten, a ThyssenKrupp magyar kompetenciaközpontjában

A világ vezető autógyárai már évek óta felfigyeltek azokra a speciális elektromechanikus kormányrendszerekre, amelyeket a ThyssenKrupp budapesti kompetenciaközpontjában fejlesztenek, így ezek a rendszerek ma már világszerte több mint egymillió személyautóban találhatók meg az utakon. A mintegy 350 fős magyar fejlesztőközpontot - ahol a ThyssenKrupp „Steering" üzleti egységén belül egyedüliként zajlik szoftverfejlesztés - szakterületén a világ legjobbjai közt tartják számon. A központ gazdasági jelentősége azért meghatározó, mert egyrészt tovább integrálja Magyarországot az autógyárak finom gazdasági ökoszisztémájába, másrészt a fejlesztés a legnagyobb hozzáadott értéket képes előállítani. A ThyssenKrupp például a BMW, a Daimler, és a General Motors kínai joint venture vállalata, az SGMW számára is fejleszt kormányrendszereket Magyarországon.

A mérnökök olyan elektromos kormányrendszereket fejlesztenek, amelyek a hagyományos, folyamatosan energiát felvevő hidraulikus rendszer helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak. Ez a rendszer csak akkor fogyaszt energiát, ha a kormányt elforgatják, ezért alkalmazása autótípustól függően akár 0,3 literes üzemanyag-megtakarítást is jelenthet száz kilométerenként, másrészt olyan biztonsági és kényelmi funkciók elérését teszi lehetővé, mint az oldalszél-kompenzáció vagy a parkolási asszisztens; ráadásul megbízhatóbb a hagyományos kormányszervóknál.

„Az elektromechanikus kormányrendszerek készítésében szerzett tapasztalatainkat mély gyártási ismereteink adják. A cégcsoport az acéliparban megszerzett ismereteit kamatoztatja az ipar többi területén is, diverzifikálva fejlesztéseit, gyártmányait, azért, hogy a felhasználók minél szélesebb körét el tudja érni. Világszerte 160 000 munkavállalót foglalkoztatunk és az eladásaink elérték a 39 milliárd eurót. Az értékláncon belül az összes folyamatot mi végezzük az öntéstől a megmunkáláson át az elektromechanikus kormányrendszerek komplex összeszereléséig. Az itt, Budapesten zajló szoftver- és hardverfejlesztés a siker kulcsfaktora ezen a területen. Ez adja ugyanis minden modell egyedi kormányzási érzetét, amelyet a vásárlói igények alapján alakítanak ki." – mutatott rá Dr. Karsten Kroos, a ThyssenKrupp AG Alkatrész-technológia üzletágának igazgatótanácsi elnöke. Hozzátette, hogy az ipar többi területén is világszerte alkalmazzák megoldásaikat, például a szélturbinák 10 vezető gyártójából kilenc termékeiben megtalálhatók a ThyssenKrupp megoldásai

„Az energiatakarékosság, valamint a szinte végtelen lehetőség a biztonsági és kényelmi funkciók ellátására egyértelműen mutatják, hogy az elektromos kormányrendszereké a jövő, és ennek fejlesztésében kulcsfontosságú a magyar kollégák közreműködése. A világ vezető kormányoszlop-gyártójaként a ThyssenKrupp ezért Magyarországon építette fel az elektromos kormányrendszerek fejlesztésével foglalkozó elektronikai és szoftverfejlesztési kompetenciaközpontját." – fogalmazott Marc de Bastos Eckstein, a ThyssenKrupp Presta Hungary ügyvezetője.

A magyar kompetenciaközpontban fejlesztik és tesztelik az elektromechanikus kormányrendszerek elektronikus vezérlőegységeit. A több lépcsős folyamat végén az integrált rendszereket funkcionálisan is teljesen letesztelik.

„Egy világviszonylatban is vezető vállalat részéről hatalmas bizalom, ha a fejlesztést külföldre telepíti. Ezt a bizalmat igazolta a piac, az elkészített autók kormányzási érzete és fejlett kormányzási funkciói nagyszerűek." – mutatott rá Hermann Bressmer, a ThyssenKrupp Presta Hungary másik ügyvezetője. – „A mi rendszereink miatt még nem történt visszahívás."

A kompetenciaközpont a világ vezető kormányoszlop-gyártójához, a ThyssenKrupp "Steering" üzleti egységéhez tartozik, és az elmúlt 15 évben folyamatosan bővült Magyarországon. A magas szintű tudást igénylő, nagy hozzáadott értéket adó fejlesztés az egyik legjobb típusú befektetés Magyarország számára, hiszen jellemzően hosszú távra szól és ugyanakkor hazai generációk egész sora számára biztosítja a világviszonylatban is egyedülálló, versenyképes tudás megszerzésének lehetőségét. A ThyssenKrupp magyarországi „Steering" vállalata különösen fontosnak tartja, hogy a megszerzett versenyelőny hosszútávon is megtartható legyen, ezért szorosan együttműködik a hazai felsőoktatási intézményekkel, és rendszeresen segíti a végzős hallgatókat például ipari gyakorlat megszerzésében is.

A szakmai nap keretében az újságíróknak lehetőségük volt kipróbálni a cég termékeit, három autóban.

Az első állomáson betekintést nyertünk az algoritmusfejlesztési folyamatba a cég saját fejlesztésű teszteszközével, A tesztautóval a parkolás is megoldható volt a fejlesztési környezet használatával.

A második állomáson az elektromechanikus kormányrendszer néhány alapvető funkciójának bemutatása került sor, amikor az autó kormányzási algoritmusait változtatták a tesztmérnökök menet közben és minden kormányzási stílust ki lehetett próbálni a tesztautóval.

A harmadik állomás tesztautója szinte ellopta a showt a többi állomás elől, itt egy eredeti kínai SGMW modellen lehetett tesztelni az elektromechanikus kormányrendszer funkciók hangolhatóságát, a különböző beállítások váltogatásával vezetés közben.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény