2013. szeptember 16., hétfő

Deltarobotok

13-5-h-2-3Üdvözöljük a harmadik dimenzióban!

A FANUC M-1iA, M-2iA és M-3iA deltarobotok, vagy más néven Genkotsu robotok az első 6 tengelyes deltarobotok. Az emberi csuklóhoz hasonlóan sokoldalúak és rugalmasak, aminek köszönhetően egy párhuzamos kinematikai rendszer nagy pontosságát és sebességét képesek biztosítani
Ez hatalmas előnyt jelent a robot térbeli betájolását illetően, ugyanis a döntéshez és forgatáshoz szükséges összes szabadságfokkal rendelkeznek. A Genkotsu család robotjai kategóriájukban az iparág legjobb robotjai. A csukló 1440 fok/s-os maximális sebességének, valamint az ismétlési pontosságnak köszönhetően ideálisak összetett alkalmazásokhoz.

M-1iA: a világ legkompaktabb deltarobotja

13-5-h-2-1Az M-1iA robot új dimenziót nyit az apró alkatrészek gyors mozgatására, teherbírása akár 1 kg-ig terjed, és az emberi kézhez hasonlóan hihetetlenül gyors és pontos a legszűkebb helyeken is. Az M-1iA robot 4 és 6 tengelyes változatban is elérhető, mindkettő párhuzamos struktúrával rendelkezik, és kiválóan alkalmas az apró alkatrészek villámgyors és precíz megfogására, mozgatására, csomagolására, illetve komplex elektronikai vagy mechanikai alkatrészek alkalmazásspecifikus összeszerelésére.
A 4 tengelyes M-1iA/0.5S változat ideális kisméretű munkadarabok mozgatásához, valamint egyszerű összeszerelési műveletekhez. Egy-egy csukló tengelye akár 3000 fok/ s-os sebességgel is képes mozogni. A 6 tengelyes, M-1iA/0.5A robot az egyetlen, párhuzamos kinematikai rendszerrel ellátott robot, amely lehetővé teszi az összetett alkalmazások automatizálását, mivel szükség esetén a robotcsukló képes arra, hogy bármely irányba elmozduljon.
Az ultrakompakt M-1iA könnyen telepíthető akár a komplex összeszerelő sorokban található legszűkebb helyre is, a többféle rögzítési módnak — padlóra, mennyezetre vagy szögben elhelyezve — köszönhetően pedig gyorsan és könnyedén telepíthető akár közvetlenül a gyártóberendezésbe is.
A robot IP20-védettséggel rendelkezik.

M-2iA: kompakt, gyors és rugalmas megoldás korlátozott munkatérhez

13-5-h-2-2A Genkotsu robotcsalád legújabb tagja a 3 kg teherbírású, párhuzamos csuklós, 4 tengelyes M-2iA robot, képes azt a sebességet és rugalmasságot biztosítani, amely az élelmiszeripar, az elektronika és az általános gyártás anyagmozgatási feladataihoz elengedhetetlen. Az európai piacra nemrég bevezetett FANUC M-2iA kiegészíti a már meglévő 1 kg (M-1iA), illetve 6 kg (M-3iA) teherbírással rendelkező robotcsaládot, nagy munkateret biztosítva a nagy teljesítményű, középkategóriás összeszerelési és anyagmozgatási feladatokhoz.
Az M-2iA robotnak két változata is bevezetésre került: a szabványos rövid, illetve egy hosszabb robotkarral rendelkező változat, amely az élelmiszer-, az elektronikai és az általános gyártási ágazatban számos alkalmazás esetében előnyösebb megoldást jelent.
Mindkét változat 4 tengellyel rendelkezik, a negyedik tengely a csukló forgatásáért felelős, és sebessége akár 3500 fokot is elérhet másodpercenként.
A párhuzamos csuklós megoldás magasabb sebesség elérését teszi lehetővé nagyobb pontosság mellett, mint a hagyományos SCARA típusú robotkarok esetében. Egy tesztet végrehajtva: 1 kg-os terhelés mellett az M-2iA robot egy szabványos anyagmozgatási (megfogás és áthelyezés) ciklus alatt 25 mm-t emelkedik, 305 mm lineáris mozgást és 25 mm lefelé irányuló mozgást végez, mindezt 0,27 másodperc alatt, percenként 222 ciklust végrehajtva, ± 0,1 mm ismétlési pontosság mellett.
Az üreges csuklónak köszönhetően minden levegőtömlő és speciális jelkábel a robotkaron keresztül egyszerűen és biztonságosan vezethető el, ami lehetővé teszi a robot gyorsabb programozását, valamint a csukló gyorsabb mozgását.
A párhuzamos csuklónak köszönhetően a korlátozott munkatérrel rendelkező összeszerelési és csomagolási alkalmazások esetében kifejezetten ideális megoldást jelent. Különlegesen sima, könnyen tisztítható felületének, élelmiszer-ipari használatra engedélyezett kenésének és fehér epoxibevonatának köszönhetően élelmiszerekhez is használható.
Az M2-iA robot IP69K-védettséggel rendelkezik víz és por ellen.

M-3iA: az első 6 tengelyes delta-robot, amelynek teherbírása akár 12 kg is lehet

13-5-h-2-3A FANUC M-3iA a világ első 6 tengelyes deltarobotja, amely akár 12 kg-mal is terhelhető. A robotot nagy sebességű szerelési és anyagmozgatási feladatokra tervezték, és ideális az elektronikai ipar alkatrész-összeszerelési alkalmazásaihoz, a napelemgyártás automatizálási feladataihoz, valamint az élelmiszeripar és gyógyszeripar számára kifejlesztett speciális változatban is elérhető, könnyen tisztítható felületének, valamint az élelmiszeripari használatra engedélyezett kenéseknek köszönhetően.

Az M-1iA robothoz hasonlóan 4 és 6 tengelyes változatban is elérhető. A hozzá tartozó hengeres munkaterület kategóriájában a legnagyobb: 500 mm magas, 1350 mm átmérőjű. A 4 tengelyes változat eléri a 4000 fok/s, a 6 tengelyes pedig a 2000 fok/s-os sebességet 0,1 mm-es ismétlési pontosság mellett.

A 4 tengelyes M-3iA/6S üreges csuklóval rendelkezik, amelyen keresztül elvezethető az összes levegőtömlő és speciális jelkábel, ezáltal csökkentve a kábelek összeakadásának — és az ebből adódó időkiesésnek — a lehetőségét, miközben a megfogó gyorsabb mozgásokra képes. A bonyolultabb, pozicionálást igénylő alkalmazásokhoz a 6 tengelyes változat, az M-3iA/6A egy háromtengelyes csuklóval rendelkezik, és a komplex összeszerelési feladatok kivitelezéséhez ideális, mivel képes arra, hogy a munkadarabokat szöghelyzetben is felvegye és összeszerelje, meghatározva az ehhez szükséges elfordulást is. Ez a művelet az emberi kézhez hasonlóan működik, de annál sokkal gyorsabb, korlátlanul ismételhető, és mindezt határozatlan ideig képes végezni. A négytengelyes M-3iA/6S változat csuklója egyetlen tengelyből áll, mivel a modellt az egyszerű összeállításokhoz és a nagy sebességű pakolóalkalmazásokhoz fejlesztették ki.
Az M-3iA robot IP67-védettséggel rendelkezik.
A Genkotsu robotcsalád tagjait a FANUC legújabb generációs R-30iB vagy R-30iB Mate intelligens vezérlője irányítja.

Intelligens robotvezérlő

Az új FANUC R-30iB Mate vezérlő nagyteljesítményű hardvert és a hálózati kommunikáció legújabb fejlesztéseit, integrált iRVision kamerarendszert és mozgásvezérlő funkciókat foglal magában. Az R-30iB Mate vezérlő kizárólagos kiegészítője az új, érintőképernyős 4D grafikával ellátott iPendant Touch betanítókonzol, amely a munkafolyamatból nyert információkat, valamint az aktuális folyamat útvonalát közvetlenül az iPendant képernyőjén jeleníti meg, ezáltal megkönnyítve a telepítést és a hibaelhárítást.

Az iRVision kamerarendszer és a 4D grafikával ellátott iPendant Touch betanítókonzol mellett a vezérlő számos intelligens funkciót kínál, beleértve az erőmérő érzékelőt, a ROBOGUIDE alkalmazásszoftvert, a Robot Link hálózati opciót, valamint a nagy érzékenységű ütközésérzékelő (Collision Detection) funkciót.

A FANUC iRVision egy teljes mértékben integrált, azonnal csatlakoztatható kamerarendszer, amely bármely FANUC R-30iB vagy R-30iB Mate vezérlő processzorán fut anélkül, hogy további hardverre lenne szükség. A FANUC által kifejlesztett és támogatott iRVision egyszerű telepítést és működést biztosít a 2D- és 3D-lekövetést, hibavisszajelzést, vagy minőség-ellenőrzést igénylő gyártókörnyezetek számára — mindezt a már világszerte ismert FANUC megbízhatósággal.

A kis helyigénynek (470×322 mm), valamint a több vezérlő egymásra helyezési lehetőségének köszönhetően csökkenthető a felhasznált alapterület. A vezérlő nehézipari körülményekhez szükséges IP54-védettséggel rendelkezik víz és por ellen, lehetőség van ethernet, iRVision, erőmérő érzékelő és konvejorkövető jeladó csatlakoztatására, és rendelkezik a TÜV által jóváhagyott, az európai biztonsági előírásoknak — beleértve az ISO 10218-1, ISO 13849-1 (Cat 4, PL e), IEC 60204-1 és az IEC 61508 szabványt — megfelelő tanúsítvánnyal.

A FANUC honlapjawww.fanuc.eu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény