FőoldalRendszerintegrátorIpari vezérlők, PLC-k felügyelete GPRS-csatornán
2013. január 08., kedd ::

Ipari vezérlők, PLC-k felügyelete GPRS-csatornán

Az ipari felhasználású vezérlők, PLC-k, adatgyűjtők magas rendelkezésre állású berendezések, amelyek akár éveken át is képesek hibamentes működésre. Az ilyen készülékek távoli elérése, kiolvasása vagy felügyelete manapság már elengedhetetlen, de csak akkor van létjogosultsága, ha az adatátvitelt biztosító rendszer is stabil, megbízható működésre képes

Az adatátvitelre olyan telekommunikációs technológiát szükséges alkalmazni, ami nagy rendelkezésre állású és nagy földrajzi kiterjedésű lefedettséget biztosít. Kézenfekvő megoldás GSM/GPRS-technológiát használni átviteli közegként! A GSM/GPRS-hálózat rendelkezésre állásával nincs probléma, azt a szolgáltatók magas szinten biztosítják, viszont a mobilhálózaton működő adatátviteli megoldás stabilitását csak jó minőségű hardverek és azokon futó hibatűrő alkalmazások tudják biztosítani.
A Remonn out-of-band megoldás minden szempontból megfelel az elvárásoknak! Kifejlesztése során a stabilitás, megbízhatóság a legfontosabb szempontok közé tartozott. A megoldásban a szoftverek működését több, egymástól függetlenül működő watchdog biztosítja. Külön watchdog figyel a firmware működésére, külön watchdog felügyeli az adatátviteli modulokat, és ellenőrzésre kerül a GPRS PPP context állapota, valamint a GPRS tunneling. Amennyiben valamilyen rendellenes működés következik be, úgy a Remonn a megfelelő szinten, a megfelelő szoftvermodulban tudja a hibát kezelni, így biztosítja a helyes működés leggyorsabb visszaállítását.

A Remonn-nak természetesen nem a megbízhatóság a fő funkciója, hanem az adatátvitel. A megbízhatóság csupán eszköz, hogy a fő funkció megfelelő minőségben működhessen.
Az ipari berendezések távoli elérése hasonlóképpen működik, mint egy helyszíni kábeles kapcsolat, a különbség leegyszerűsítve annyi, hogy a kábel helyett az adatok GPRS-en keresztül „utaznak”. A mobil-adatátviteli csatorna duplex és transzparens, a flowcontrol biztosított.
A GPRS-átvitel miatt a feladat nem egyszerűsödik, hiszen a kábeles kapcsolat sebessége magasabb, a válaszidők kábelen sokkal rövidebbek, mint mobil-adatátvitelen. A berendezéseket sokszor kábeles, helyi hálózati működésre alakították ki, ezért szükséges volt a Remonnban az adatcsomagok küldését optimalizálni, az IP-adatcsomagok összeállítását intelligensen kezelni, a végberendezés által elvárt protokollnak megfelelően; így közelíteni, szimulálni a kábeles működést a GPRS-hordozón.
A Remonn Industrial megoldás már elérhető, a termékcsalád több tagból áll, soros és ethernet interfészt biztosít, és egyaránt alkalmas szabványos vagy egyedi ipari protokoll átvitelére.

A Remonn Industrial honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény