FőoldalRendszerintegrátorEthernetes vezérlőrendszerek WAGO eszközök alkalmazásával
2011. június 21., kedd ::

Ethernetes vezérlőrendszerek WAGO eszközök alkalmazásával

Az ethernetkommunikációs felület egyre nagyobb teret hódit a PLC-vel vezérelt ipari és épületautomatizálás terén, hiszen többféle topológiában alkalmazható, valamint egyszerűen illeszthető a jelenleg működő számítógépes rendszerekhez. A WAGO ezt az igényt szem előtt tartva már több éve forgalmazza az ethernetalapú PLC-it és buszcsatolóit, valamint a hozzá tartozó kiegészítő elemeket: switch-eket és ipari RJ-45-ös csatlakozókat

A növekvő elvárások, valamint az eddig megszerzett tapasztalatok alapján fejlesztették ki az ethernetes PLC-k új családját, amely mindenben teljesíti a modern vezérlésekkel szemben támasztott követelményeket. A PLC-k és a csatolók is új tokozatba kerültek, amelyeket nagyobb szellőzőnyílással láttak el, biztosítva így a belső elektronika számára a megfelelő hűtést. Ez lehetőséget adott nagyobb teljesítményű processzorok beépítésére, így a rendszer számítási sebessége a többszörösére növekedett. Ennek köszönhetően az új PLC-k bonyolultabb műveletek és vezérlési feladatok ellátására is alkalmasak. További újdonság, hogy egyes típusokban SD memóriakártya- foglalat is van, amely akár 8 GiB-os kártyát is képes kezelni. A PLC-k és a csatolók továbbra is tartalmazzák azokat a fontosabb protokollokat, mint a Modbus/TCP, EthernetIP, DHCP és SNMP. Az ethernetes felülethez való közvetlen hozzáférés miatt ritkább vagy egyedi szabványok is alkalmazhatóak.
Az IP-címek a megszokott módon szoftveresen is meghatározhatóak, viszont lehetőség van a dip-kapcsolókkal történő beállításra is. Ez utóbbinak köszönhetően nincs szükség semmilyen bonyolult konfigurálásra, a címbeállítás után a rendszer élesztése, a programok feltöltése a központi helyről
is egyszerűen végezhető. Mindegyik típust 2 db 100 Mibit-es ethernetporttal láttak el. Ez biztosítja a lehetőségét az egyszerűbb, gyorsabb, rövidebb nyomvonalú hálózat kialakításának, hiszen az egyes eszközök switch-ként továbbítják az adatokat a megfelelő helyre. Másik előnye, hogy amennyiben az így kialakított vonalas topológiát gyűrűvé zárjuk, úgy egy nagy biztonsággal üzemeltethető, redundáns kommunikációs hálózatot kapunk. Az egyik ponton fellépő kábelszakadás nem befolyásolja a rendszer működését, hiszen a kialakított gyűrű másik ágán az adatok eljutnak a kívánt helyre.
Egyes típusoknál meghatározható a két ethernetport funkciója is. Míg egyik esetben switch-ként üzemelve működnek; máskor lehetőség van külön IP-címet konfigurálva két, különálló hálózathoz kapcsolni. Így kialakítható egy olyan felület, amely egyrészt a technológiai folyamatokat képes vezérelni, másrészt adatokat továbbítani az irodai rendszerek felé felé anélkül, hogy ez a két hálózat fizikailag össze lenne kapcsolva. Ez a funkció nagyobb tervezési szabadságot és a feladathoz illeszkedő kialakítást tesz lehetővé.
Bővült az ipari switch-ek palettája is: egyszerűbb feladatokhoz a rendkívül kedvező áron kapható eco típusok javasoltak, amelyek helytakarékos kivitelben készültek és egyszerűen installálhatóak. Nagyobb biztonságot igénylő rendszereknél a normáltípus használata ajánlott, amely redundáns betáplálással rendelkezik, és az egyes portok állapotát relékontaktuson keresztül is ellenőrizni lehet, így bármely kábelszakadás azonnal jelezhető. Egyes switch-eket optikai porttal is felszereltek, így nagyobb távolságra, nagyobb sebességgel képesek az adatokat továbbítani. Mindkét fajta elérhető 5, illetve 8 portos kivitelben is, tápellátásuk az iparban leggyakrabban használatos 24 VDC feszültségszinttel történik.
Természetesen az itt felsorolt új típusok - mint a régebbi fajták is - rendelkeznek az összes olyan tanúsítvánnyal, amely alkalmassá teszi a nehéz ipari környezetben való alkalmazásukat is.
Bármely ethernetes eszköz megbízható és gyors csatlakozásához elérhetőek az ipari RJ-45-ös csatlakozók, valamint TS-35-ös sínre szerelhető kábelkifejtők is.
Mindezek tekintetében az előbbiekben felsorolt WAGO eszközök segítségével a feladathoz illeszkedő, egyszerűen használható és megbízható, ethernetalapú rendszer építhető gyakorlatilag bármely vezérlés elvégzéshez.

A WAGO honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény