FőoldalKonstruktőrGyorsan tölthető hőmodulációs akkumulátor
2021. január 28., csütörtök ::

Gyorsan tölthető hőmodulációs akkumulátor

A katód lítium-vas-foszfát (kobaltot nem tartalmaz), az anód nagy részecskéjű grafit.

Gyakorlatilag nem múlik el hónap, hogy ne jelentenének be valamilyen új akkumulátor megoldást. Az első információk alapján most valóban előrelépést jelenthet a hőmodulációs akkumulátor.

Csao-Jang Wang professzor, a Pennsylvania Egyetem elektrokémiai motorok központjának igazgatója szerint sikerült kifejleszteni egy eléggé okos akkumulátort, amellyel az elektromos autók tömeggyártásának költségei a belső égésű motorral szerelt járművekével egy szintre hozhatók. A hőmodulációs akkumulátornak nevezett eszköz gyorsan tölthető, és a kutatók szerint élettartama alatt közel négymillió kilométert lehet megtenni a segítségével.

A Nature Energyben közzétett fejlesztés lényege, hogy az akkumulátor 60 fokra melegítve tölthető, használaton kívül viszont lehűl – innen a hosszú élettartam. Az eszköz egy önmelegítő mechanizmust tartalmaz, ugyanakkor olcsó anyagokat (a katód lítium-vas-foszfát anyagú, kobaltot nem tartalmaz, az anód nagy részecskéjű grafit) használ fel. Az eszköz belsejében egy nikkelfólia található, amely az akkumulátor külsején egy harmadik pólushoz csatlakozik. Amikor erre feszültséget kapcsolnak, az átfolyó áram hatására a nikkel ellenállása melegíteni kezdi a telep belsejét, amikor pedig az eléri a 60 fokos hőmérsékletet, az akkumulátor készen áll a töltésre vagy a kisütésre. Használaton kívül az akkumulátor nem igényel fűtést. A melegítés előnye továbbá, hogy megakadályozza a lítiumlerakódásokat, amelyek az akkumulátor struktúráját és integritását veszélyeztethetik.

Wang professzor szerint tovább csökkentheti a félelmet, hogy az elektromos jármű valahol útközben lemerül, ha kisebb, de bárhol percek alatt feltölthető akkumulátorokat építenek az autókba.

Így lehet megváltoztatni a környezetet, és nem csak luxusautókat gyártani. Lehessen mindenkinek elektromos autója! – vélekedett Wang professzor.

Forrás: Nature.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény