FőoldalKonstruktőrEnergiatároló rendszerek az EVE Energy-től
2015. június 26., péntek ::

Energiatároló rendszerek az EVE Energy-től

Számos elektronikai eszköz létezik, mely működése során hosszú ideig készenléti állapotban van, de bekapcsolásához rövid ideig igen nagy energiaimpulzusra van szükség. Ilyenek lehetnek például egyes vészhívók, RFID transzponderek, néhány GPS-alapú nyomkövető alkalmazás, vagy az EU-ban is minden újonnan forgalomba kerülő gépjármű számára hamarosan kötelező tartozékként megjelenő E-Call-rendszer. Ezen rendszerek számára egy stabil feszültségű, kis önkisülésű, de impulzusüzemben nagy áramot leadni képes tápforrásra van szükség, melyet gyakorta szuperkapacitások integrálásával biztosítanak a tervezők

Ezek az eszközök a normál elektrolitkondenzátoroknál 10–100-szor nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek, és sokkal gyorsabban töltődnek, valamint sülnek ki, illetve sokkal több ilyen ciklust tolerálnak, mint a tölthető elemek. Az SPC gyakran nem is elektrosztatikus, hanem elektrokémiai elven működik. Ilyen az EVE Energy saját szabadalmán alapuló szerkezetű SPC eszköze is, amelyet az EVE-ES energiatároló rendszerekben való felhasználásra terveztek.

SPC eszköz

Az EVE által tervezett és gyártott szuper impulzuskondenzátorok (SPC) -40 °C és +85 °C hőmérséklet-tartományban képesek nagy töltésmennyiség impulzusszerű kisütésére. Ezek az eszközök az EVE Energy saját szabadalmai által védett egyedi szerkezettel készülnek, elektrokémiai működési elven. Hermetikusan zárt kivitelük, kis tömegük és biztonságos felépítésük okán olyan helyeken is kiválóan használhatók, ahol hagyományos szuperkondenzátorok esetleg nem.

Ilyen terület például a gázfogyasztás-mérés, ahol az ATEX minősítéssel rendelkező SPC kiváló megoldás lehet, a beépített biztonsági szelepnek köszönhetően az eszköz robbanásbiztos. A tápfeszültsége 3,6 V, a spirális felépítésű Li-ion elemeknél jelentkező passziváció itt nem jelentkezik. Az önkisülése évi 2% alatt marad, ezzel rendkívül sokáig képes bármikor a készenléti állapotból kilépve aktiválódni és nagy energiamennyiséget impulzusszerűen a táplált áramkörbe pumpálni.

Amennyiben például egy intelligens mérőórában csak egy lítiumelem található, a passziváció gondot okozhat. Ez a jelenség minden primer lítiumcellában megfigyelhető, a fémanód és az elektrolit kölcsönhatása miatt az anódon egy vékony passzivációs réteg alakul ki, ami nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy nyugalmi állapotban megvédje azt a további reakciótól és így növelje a tárolás maximális idejét. Ám, ha a réteg például a helytelen tárolás, magas hőmérséklet vagy egyéb környezeti hatás miatt nagyon megvastagszik, ez negatív hatással lehet a működésre, késleltetve jelenik meg a feszültség a kivezetéseken, mivel a terhelőáramnak időre van szüksége a depassziválásra. Ilyen esetben a mérőóra adatkiolvasó áramköre hibásan működhet, lefagyhat, és az adatkiolvasás meghiúsul. Ezen segíthet a passzivációmentes SPC és a lítiumelem együttes használata.

Kombinált megoldás: EVE ES energiatároló rendszerek

Az EVE SPC természetesen önálló eszköz, azonban a gyakorlatban inkább eldobható (primer) lítiumcellákkal kombinálva használatos, melyek az SPC folyamatos töltéséről gondoskodnak. Az EVE-ES kombinált eszköz, egy SPC és egy lítium-thionyl-klorid (Li-SOCl2) párhuzamos kapcsolásával létrehozott termék.

Természetesen más elrendezések is alkalmazhatóak, mint például az alábbi ábrán lévők:

Az EVE által változatos formákban gyártott Li/SOCl2 elemek a legkönnyebb fémanóddal és porózus szénből és thiolyl-kloridból álló, folyékony anóddal rendelkeznek, spirális elektródás változatban a nagyobb teljesítmény, vagy bobbin (szemcsés) elektródával a lassabb kisülés érdekében. A legszélesebb hőmérséklet-tartományban használható (-60 ... +150 ºC), a 3,6 V feszültségével a kereskedelemben kapható primer elemek közt a legmagasabb feszültségű, legnagyobb energia­sűrűségű (650 Wh/kg), a hermetikusan zárt kivitelnek köszönhetően leghosszabb ideig tárolható (10-20 év) és legkisebb önkisüléssel rendelkező (<1% @20 ºC) Li/SOCl2 eszközök kiválóan alkalmasak a gáz-, víz-, hőmennyiség- és elektromosfogyasztás-mérő órákhoz, vezetékmentes riasztószenzorokhoz, memóriák készenléti táplálásához (backup), nyomkövető rendszerekhez és katonai alkalmazásokhoz.

Az SPC és a Li/SOCl2 technológia társításával ötvözhetjük a két eszköz előnyeit: az SPC passzivációtól mentes mivolta biztosítja a szükség esetén gyorsan rendelkezésre álló impulzusformában leadott energiamennyiséget, míg a lítium primer elem gondoskodik az SPC töltéséről a háttérben készenléti üzemmódban. Ezt az elrendezést összehasonlítva egy primer lítiumelem és egy hagyományos szuperkondenzátor kombináció­jával, a következő előnyöket élvezhetjük:

  • Nagyobb feszültség (3,6 V vs max. 2,7 V).
  • Sokkal kisebb impedancia (<150 mΩ vs cca. 400 mΩ).
  • Nagyobb kapacitás (>270 F vs max. 100 F).
  • Sokkal nagyobb energiasűrűség.
  • Nagyságrenddel kisebb és hőmérséklettől alig függő szivárgási áram, ami kevésbé meríti le a lítiumelemet (<1 µA).
  • Sokkal szélesebb működési hőmérséklettartomány.
  • Sokkal hosszabb (kb. 15 év) élettartam.
  • Biztonságosabb kivitel (UL1642 UN 38.3).
Az ábrán látható, hogy az SPC gyors kisülése kiküszöböli a Li/SOCl2 elem passzivációjából származó késleltetett aktiválódást, és a telepfeszültség sosincs az üzemi feszültség szintje alatt. A mérést 10 mA folyamatos terhelőáram mellett egy ER14250 lítiumelem és egy SPC1520 összekapcsolásával létrehozott EVE ES energiatárolón végezték.

További mérésekkel igazolható, hogy az EVE ES szivárgási áramának mértéke -30 ºC esetén 2 µA alatt, +25 ºC esetén 1 µA alatt és +85 ºC esetén is 5 µA alatt marad, tehát a hőmérséklettől függetlenül stabilan alacsony. Megbízható konstrukciójának hála élettartama elérheti a 10-15 évet, maximálisan 1 A impulzusáram leadására képes, és biztonságosan alkalmazható. A kombinált eszköz sikeresen biztosítja mind a nagy energiasűrűség-igény, mind a nagy teljesítménysűrűség-igény kiszolgálását.

A forgalmazó Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény