FőoldalKonstruktőrSchurter biztosítékok orvosi alkalmazásokhoz
2014. április 28., hétfő ::

Schurter biztosítékok orvosi alkalmazásokhoz

A gyógyászatban használt elektronikai berendezések biztonsága és megbízhatósága az olyan legfontosabb szempontok közé tartozik, melyet már a tervezésekor figyelembe kell venni. Az emberek egészsége és élete gyakran attól a berendezéstől függ, amely esetében nem elegendő szempont a megbízhatóság: használatkor semmilyen további kockázatot nem generálhatnak valamilyen zavar bekövetkezése esetén. Ez megnövelt követelményeket támaszt azokkal a komponensekkel szemben, amelyekből egy életfunkciókat vizsgáló vagy életmentő orvosi berendezés felépül

A biztonságot az elektromos hálózati csatlakoztatási ponttól kezdve kell vizsgálni a túlterhelési és érintésvédelemi elemekkel folytatva, beleértve a megfelelő kapcsolók és szűrőegységek alkalmazását is.

Az orvosi műszerek alkatrészeinek, mint pl.: tápcsatlakozóknak, biztosítékházaknak, kapcsolóknak és hálózati szűrőknek olyan specifikus követelményeknek kell megfelelniük, amelyeket többek között az elektromos orvosi berendezésekre is vonatkozó IEC 60601-1 sz. szabvány határoz meg.

A Schurter cég egy teljes termékskálát gyárt, kifejezetten az orvosiműszer-gyártó ipar számára. Ide tartoznak többek között az orvosi berendezésekben alkalmazható, alábbi SMD biztosítékok is: UMF 250, UMT 250, UMT-H, UMZ 250.

Egy konkrét berendezéshez történő biztosítékok kiválasztásakor egy sor szempontot kell figyelembe venni, úgymint:

  • névleges áramerősség és feszültség,
  • időkarakterisztika,
  • leoldási képesség (az a maximális áram­-erősség, amelyet a biztosíték effektíven képes megszakítani),
  • vonatkozó szabványok,
  • biztosítékház típusa.

A biztosítékok nagyon jó költség-haszon arányával magyarázható, hogy elektronikai berendezésekben való alkalmazásuk rendkívül kívánatos. Mindenekelőtt hatékonyan csökkentik egy elektronikai áramkör esetleges meghibásodásának következményeit, limitálva a felmerülő javítási költségeket, és közvetlenül növelik a felhasználó biztonságát, megvédve az orvosi személyzetet vagy a pácienst egy üzemzavar káros hatásaitól. Szélsőséges esetekben a biztosíték hiánya, vagy egy helytelenül megválasztott biztosíték tűz­esetet, de akár robbanást is okozhat a berendezésben.

Az UMT 250 és UMF 250 jelű biztosítékok a Schurter cég termékei és célzottan orvosi berendezésekben történő alkalmazásra valók. Biztosítékházaik közvetlenül nyomtatott áramköri lemezre szerelhetők (PCB, SMT), névleges áramerősségeik 0,5 A-tól 10 A-ig (az UMT 250 esetében 0,08 A-tól) terjednek 14 osztásban (vagy az UMT 250-esnél 22-ben), feszültségeik pedig 250 VAC vagy 125 VDC értékig változhatnak. Az UMF 250-es egy ún. gyors (F karakterisztika) biztosíték elektronikai eszközök érzékenyebb áramköreihez. Az UMT250-es viszont egy ún. késleltetett biztosíték (T karakterisztika).

Olyan áramköröknél, ahol magas lehet a maximális zárlati áramerősség értéke, megfelelő lehet a késleltetett UMT-H biztosíték, melynek maximális megszakítási árama akár az 1500 A-t is elérheti, ezért hatékony rövidzárlati védelmet nyújt villamos áramkörökben. Alkalmazható fő védelemként tápellátó modulokban, melyekben a feszültség 277 VAC értékig is felszökhet. Ennek a két előző biztosítéknál nagyobb méretei vannak, névleges áramerőssége pedig a 0,16-10 A-s tartományba esik (19 névleges áramerősségi fokozatban), míg a feszültsége 250-270 VAC vagy 125—250 VDC lehet.

Az előzőektől szerelési módban eltérő egyedüli termék az UMZ 250-es ún. késleltetett biztosíték. Ezt egy speciális csatlakozóval lehet a nyomtatott áramköri lemezre felszerelni. Elektromos paraméterei a következők: 0,08 - 4,0 A névleges áramerősség és 250 VAC vagy 125 VDC feszültség.

Egyes esetekben a biztosítékok megválasztásakor azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen üzemi hőmérsékleten kell majd működniük. Ennek közvetlen befolyása van a biztosíték maximális névleges áram­erősségének értékére. Ilyen esetekben katalógusokban szokták megadni azokat a görbéket, amelyeknek alapján meghatározható a névleges áramerősség külső hőmérséklettől függő korrekciós tényezője (százalékos értékben). Az ábra ezt az összefüggést mutatja az UMF 250-es biztosítékra vonatkozóan.

www.tme.eu

A cikkünkben tárgyalt biztosítékok megtalálhatók a Schurter termékek hivatalos forgalmazójának — a Transfer Multisort Elektroniknak — a kínálatában. Kérjük, látogassanak el a tme.eu internetes honlapra, és ismerkedjenek meg a kínálatban lévő további Schurter termékekkel is. A katalógusos értékesítésben nem fellelhető alkatrészeket egyedileg lehet a TME-nél megrendelni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény