FőoldalKonstruktőrSugárhajtómű alkatrészek a nyomtatóból
2013. szeptember 19., csütörtök ::

Sugárhajtómű alkatrészek a nyomtatóból

ge-hajtKét magyar döntős a GE nyílt innovációs versenyében

A GE kihirdette sugárhajtómű-tartókonzol tervező nyílt innovációs versenyének tíz döntősét és különdíjasait. A versenyre benevező magánszemélyeknek, vállalatoknak és intézményeknek a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával
A sugárhajtómű kritikusan fontos alkatrészét képező konzolok tartják meg a hajtómű súlyát annak mozgatása alatt, de a repülés során fellépő jelentős vibrációt is ki kell bírniuk.

Az additív gyártástechnológiák alkalmazásával egy repülőgép-hajtómű súlya mintegy 453 kilogrammal csökkenthető és ezzel jelentős mértékben visszaszorítható az üzemanyag-felhasználás is. A verseny célja az volt, hogy az additív gyártásban rejlő lehetőségeket a nyílt innovációval ötvözve olyan konstrukciók szülessenek, amelyek nemcsak a tartókonzol súlyát csökkentik, hanem növelik szilárdságát és teljesítmény-jellemzőit is.

Mark Little, a GE Globális Kutatóközpontjának első alelnöke és technológiai igazgatója elmondta: „A gyártás területén egy olyan korszakhoz érkeztünk, amely kiaknázza a nyílt innovációban rejlő hatékony lehetőségeket. Az additív gyártás lehetővé teszi, hogy a GE a gyártói közösséggel együttműködve kitolja a hagyományos értelemben vett mérnöki tudomány határait. A döntősök megmutatták, milyen fantasztikus eredmények érhetők el e nyíltabb, együttműködőbb modell alkalmazásával."

Magyarországról Fendrik Gyula Ármin, a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves hallgatójának, valamint Mándli Péternek a terve jutott be a döntőbe. Gyulának ez az egyik első 3D nyomtatásos terve; a terv tökéletesítése több mint 200 órát vett igénybe.

A döntőbe jutottak még:
  • Dr. Thomas Johansson Svédországból. Johansson tanácsadóként dolgozik a svéd hiperautó-gyártónál, a Koenigseggnél, emellett bobbajnok.
  • Nic Adams Ausztráliából. Adams egy olyan patológiai laboratóriumi automatizáló rendszer felállításához nyújtott támogatást egy Sydney-i kórházban, amelyben egy robotizált kezelőrendszer naponta több száz kémcső elemzését végzi el.
  • M Arie Kurniawan Indonéziából. Kurniawan a magas színvonalú gépészeti, dizájn-optimalizálási és terméktervezési szolgáltatásokat nyújtó DTECH-Engineering cég társalapítója.
  • Sebastien Vavassori az Egyesült Királyságból. Vavassori a vezető európai űrtechnikai gyártó és szolgáltató cégnél, az Astriumnál dolgozik nyomáselemző mérnökként.
  • Piotr Mikulski Lengyelországból. Mikulski gyors prototípusgyártási specialistaként dolgozik a Bibus Menosnál, az ipari és gépi megmunkálási szolgáltatásokat nyújtó lengyel-svájci vegyesvállalatnál.
  • Andreas Anedda Olaszországból. Anedda a Milánói Politechnikumon folytat posztgraduális tanulmányokat, három szabadalma van.
  • Alexis Costa Franciaországból.
  • Fidel Chirtes Romániából.

A döntősök mellett az alábbi pályázók részesültek különdíjban a tervek valamely aspektusában megjelenő kreativitásáért, például rugalmas dizájn, rácsos dizájn és agresszív topográfiai optimalizálás alkalmazásáért.
  • Sean Morrissey és Charlie Pyott az Egyesült Államokból.
  • Andriy Banadyga az Egyesült Királyságból.
  • Hubert Baumgartner Ausztriából.
  • Tim Titus Koreából.

„Ez volt az egyik legsikeresebb versenyünk, mind a pályázók száma, mind a pályamunkák kifinomultsága és az eredmények minősége tekintetében" - jelentette ki Hardi Meybaum, a GrabCAD vezérigazgatója. „Csodálatos érzés volt látni, hogy a közösség milyen ügyesen aknázta ki az additív gyártásban rejlő lehetőségeket e bonyolult feladat végrehajtásához."

Az idén júniusban meghirdetett versenyre rekordszámú pályamunka érkezett a GrabCAD platformon keresztül. Az első forduló nyertesei fejenként 1000 dollárt kapnak, és továbbjutnak a verseny második fordulójába, amelyben tartókonzol-konstrukcióikat a GE legyártja és terhelési próbának veti alá.

A verseny második fordulójára szeptember 17. és november 15. között kerül sor. A legjobb nyolc konstrukció alkotói összesen 20 000 dollár jutalomban részesülnek.

A verseny megrendezése jól mutatja, hogy a GE kiemelt figyelmet fordít az additív gyártástechnológiákra, és aktív részese kíván lenni a most folyó ipari forradalomnak: a korszerű gyártásnak. A világ cégei közül a GE alkalmazza a legnagyobb arányban az additív fémtechnológiákat; az Ohio-állambéli Cincinnatiben például komplett additív gyártóüzemet működtet, 600 főt számláló nemzetközi mérnöki csapata pedig 21 gyárban képviselteti magát.

A sugárhajtómű-tartókonzol tervezésére irányuló nyílt innovációs versenyről bővebb információ itt található.

Az additív gyártásról pedig itt olvasható több információ.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény