FőoldalKonstruktőrA prototípus nem késztermék – Az elektronikai termékfejlesztés kihívásai
2023. november 20., hétfő ::

A prototípus nem késztermék – Az elektronikai termékfejlesztés kihívásai

November 9-én a PCB Design Kft. tárta szélesre kapuit az érdeklődők számára a MELT immár második szakmai, nyílt napján. Az elektronikai tervezéssel és termékfejlesztéssel foglalkozó mérnökiroda az elektronikai termékek fejlesztésének nehézségeire, csapdáira hívta fel a figyelmet. Lazányi János, a cég ügyvezetője sokéves tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal

A PCB Design Kft. 35 mérnöke évente 150 áramkört tervez. Bevételének 85%-a exportból származik. A 150 áramkörből 100 a prototípusfázisig is eljut a cégnél, melyet partnerei segítségével le is gyártanak az ügyfél számára. A legtöbb munka a légi, űr- és védelmi ipar számára készül, orvoselektronikai, vagy infokommunikációs eszköz. A fejlesztett termékek a kullancsriasztótól a kvantumszámítógéphez készült, nagy sebességű digitális áramkörökig széles spektrumot ölelnek át. A változatos termékpalettának és a széles ügyfélkörnek köszönhetően komoly tudásbázis halmozódott fel a cégnél, mely tanulságul szolgálhat más mérnökirodák számára is.

iemelte, hogy a termékfejlesztés fázisai sokszor keverednek a folyamat során, amely komoly buktatókat rejt magában. A deszkamodellig ugyan könnyű eljutni egy éjszaka alatt is, de a megfelelő specifikáció és a termékfejlesztési tapasztalat hiánya sokszor komoly veszélyeket hordoz. Elhárításában a PCB Design komoly segítséget nyújt partnereinek.

A rövid előadást követő beszélgetés során felmerült, hogy e téma nem csupán a fejlesztő villamosmérnökök számára fontos. A döntéshozók, a megrendelők számára kiemelt a jelentősége annak, hogy az elektronikai termékfejlesztés teljes folyamatát átlássák annak buktatóival együtt. Hiszen – mint azt Lazányi János kiemelte – például a startup cégek bukásának közel harmadában a vásárlói igények nem megfelelő ismerete az ok, de a rossz marketing is élen jár. A sikeres termék pedig csak a megfelelő és jól átgondolt fejlesztési folyamat révén jöhet létre, melyben az ügyfél, a rendszermérnök, a szoftver és a hardver tervezői egyaránt tisztában vannak a specifikációval, mely nemcsak az ügyfél igényeit, de a gyártási folyamatokat, azok gazdaságosságát, fenntarthatóságát is figyelembe veszi, csakúgy, mint a fejlesztési folyamat buktatóit.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény