FőoldalKonstruktőrEgyedi megoldások Altium-ban
2012. május 08., kedd ::

Egyedi megoldások Altium-ban

Aktuális cikkünkben egy-egy, a paneltervezéskor, illetve a kapcsolási rajz tervezésekor alkalmazható egyedi megoldást mutatunk be

Egyedi formájú forrasztási felületek (padek)
A legtöbb alkatrész tokozási típusa szabványos, de gyakran szükségünk lehet olyan alkatrészekre, amelyek nem a megszokott méretű és formájú padekkel rendelkeznek. Olyan alkatrészeknél, mint például a felületszerelt tekercsek, rádiófrekvenciás alakzatok és kapcsolóérintkezők, sokszor szükség lehet szokatlan formájú padek alkalmazására. Az Altium Designer új, ún. "Custom Pad Shape"-funkciója lehetővé teszi, hogy egy alkatrészen belül bármilyen elektromos objektumot padként használjunk, amelyekhez a forrasztásgátló maszkrétegen ablakokat is rendelhetünk.

Vegyük alapul a képen lévő példát! Ez az alkatrész olyan vezetékezést alkalmaz, amely egy kódkapcsolóhoz szükséges. Az alkatrész elkészítésével a legkönnyebb dolgunk akkor van, ha használunk néhány hasznos Altium-funkciót, mint például a polárkoordináta-rendszer alapú rácsozatot. Továbbá a megrajzolt huzalokból a Tools " Convert " Create Region From Selected Primitives paranccsal könnyedén egybefüggő rézfelületet hozhatunk létre.
Minden vezetőfelület beállításában megadhatók a különböző forrasztásgátló és stencilmaszkrétegek ablakai, ahogy a képen is látható. Ezeket a maszkértékeket beállíthatjuk magunk is, ill. kezelhetjük őket egységesen szabályok alkalmazásával is. A példában említett alkatrész esetén panelre helyezéskor a felületeknek mind forrasztásgátló, mind stencilmaszkablakokkal kell rendelkezniük. Ahhoz azonban, hogy a vezetőfelületek a szükséges hálózatinformációkkal rendelkezzenek, még egy lépés szükséges. Minden felületre el kell helyeznünk egy hagyományos, megfelelő jelölővel ellátott padet.
Ezt követően a footprint kész, hozzárendelhető egy kapcsolási rajzon lévő alkatrészhez, és használható a tervünkben. Amikor tervünket kapcsolási rajzból a panelre átvezetjük, az összes vezetőfelület megkapja a maga hálózatát - a hozzá csatlakozó pad objektumok alapján. Az egyes maszkablakok szerepelni fognak a szabályokban is.
Ez a funkció az Altium Designer előző verzióihoz képest jelentősen leegyszerűsíti az egyedi formájú padek létrehozását.

Testreszabott NoERC jelölők
Az Altium Designer elektromos szabályellenőrzője hatékony eszköz annak biztosítására, hogy a tervünk megfelel-e a szigorú logikai csatlakozási szabványoknak, mielőtt a paneltervezés megkezdődne. A kapcsolatokat tartalmazó mátrix lehetővé teszi, hogy a projekt szintjén megadjuk, milyen kapcsolatokat engedünk meg objektumok között. Rendelkezésünkre áll továbbá egy lista, amelyben beállíthatjuk, hogy a különböző elektromos szabályok milyen szintű hibát jelentsenek kapcsolódási problémák esetén.
Mivel ezeket a szabályokat projektszinten állítjuk be, azok a projektben lévő összes kapcsolatra vonatkoznak. Ha egy adott hálózatot ki szeretnénk vonni a szabályok alól, helyezzünk el rajta NoERC jelölőt, melyet bármely pinre, portra, vezetékre vagy buszra helyezhetünk. Használata hasznos, azonban alapértelmezésként az adott hálózatnál az összes szabályt figyelmen kívül hagyja az ellenőrző. A valóságban azonban legtöbb esetben csak egy vagy két szabályt szeretnénk mellőzni.
Egy, a közelmúltban megjelent frissítésben az Altium bevezette a NoERC kezelőt, és kibővítette a NoERC jelölőket. Most már, ha NoERC jelölőt helyezünk el, kiválaszthatjuk, mely szabályokat hagyja figyelmen kívül az ellenőrző. A különböző jelölők megkülönböztetéséhez megváltoztathatjuk azok színét vagy szimbólumát. A szimbólum lehet kereszt, háromszög vagy négyzet alakú.
A projekt ellenőrzése során, ha egy hálózatnál vagy busznál hibát találunk, és szeretnénk azt figyelmen kívül hagyni, akkor az eszköztárról közvetlenül elhelyezhetünk egy testreszabott NoERC jelölőt a Place Specific NoERC paranccsal. Ekkor egy ablak jelenik meg, amelyben az előforduló hibák és az azokat tartalmazó hálózatok láthatók. Egy hibát kijelölve az adott hálózatot kimaszkolja a program, hogy megkönnyítse a jelölő elhelyezését. Ugyanez elérhető, ha jobb gombbal kattintunk egy hibára a Messages panelen.
Az összes jelölő elhelyezése után fontos, hogy áttekintsük, vajon a tervünk megfelel-e elvárásainknak. Ehhez a Tools menüből nyissuk meg a NoERC Manager ablakot, ahol áttekinthetjük és módosíthatjuk az összes elhelyezett NoERC jelölő tulajdonságait, beleértve a grafikus tulajdonságokat is!

A HT-Eurep Electronic Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény