FőoldalKonstruktőrTervezzen egyedit Altium-mal!
2012. október 09., kedd ::

Tervezzen egyedit Altium-mal!

Altium-ban számos funkció áll rendelkezésünkre, hogy elektronikai termékünket összetevő dokumentumok profi szintűek legyenek. Aktuális cikkünkben ilyen megoldásokból kívánunk kettőt bemutatni, amelyek kezdő és profi felhasználók számára ugyanúgy hasznosak lehetnek

Vezetékek színezése a kapcsolási rajzon
Sajnos - más szoftverekhez hasonlóan - Altium-ban a kapcsolási rajzon szereplő vezetékek nem tartalmaznak magukban hálózatinformációkat. Más objektumoktól, pl. hálózatcímkék (Net Label) vagy portoktól kapják azokat. Ebben a részben bemutatjuk, hogyan is kezelhetjük és módosíthatjuk egyszerre az azonos hálózathoz tartozó vezetékek tulajdonságait. Mivel a legtöbben csak a tápvezetékeket szeretnék megkülönböztetni, most a föld (GDN) hálózat vezetékei kiszínezését vesszük végig.
Először nyissuk meg a projektünk összes kapcsolási rajzát! Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha jobb gombbal kattintunk projektünkre a Projects panelen, majd az Open Project Documents parancsot választjuk. Ezután fordítsuk le a projektünket az ugyanabban a felugró menüben található Compile paranccsal!
Miután lefordítottuk a projektet, és megnyitottuk az összes kapcsolási rajzot, nyissuk meg a Navigator panelt! Ezt a főmenüből is megtehetjük a View " Workspace Panel " Design Compiler " Navigator paranccsal.
Az első ábrán látható a Navigator panel és annak beállításai. Először be kell állítanunk, hogyan viselkedjen a panel működés közben. Ehhez kattintsunk a "..." gombra (1)! A megjelenő beállításokat tartalmazó ablakban állítsuk a Highlight Methods-tulajdonságot Selectingre (2), ezzel a kiválasztott elemeket a szerkesztő ki is jelöli számunkra. Ezután engedélyezzük az Objects to display részen a Graphical Lines-csoportot is (3)! Ezen két beállítás megadásával elértük, hogy a Navigator panel egy hálózat kiválasztásával kijelölje az összes vezetéket is. Végül a beállítások bezárásához kattintsunk az OK gombra!


A Navigator panelen a projektünkben szereplő összes alkatrész és hálózat megjelenítéséhez kattintsunk a Flattened Hierarchy (4) csoportosításra! A hálózatok listájából keressük meg és kattintsunk a GND-re (5)!
Ahogy kiválasztottunk egy hálózatot, a program kijelöli számunkra az összes benne lévő vezetéket. Figyeljünk, mivel az Objects to Display (3) részen engedélyezett más objektumok is a kijelölés részei lehetnek!
A vezetékek módosításához az SCH Inspector panelt fogjuk használni. Megnyitásához használhatjuk a menüből a View " Workspace Panel " SCH " SCH Inspector parancsot, vagy az F11 gyorsbillentyűt. Állítsuk be a panelt úgy, hogy a megnyitott összes dokumentum vezetékeinek tulajdonságait mutassa (l. 2. kép)! A panel alsó részén láthatjuk, mennyi objektumot jelölt ki a program.

Ekkor a panelen láthatónak kell lennie a szín (Color) és vastagság (Line Width) tulajdonságoknak is.
A tulajdonságok módosítása a projektben található összes GND-hez tartozó vezetékre hatással lesz.

Professzionális huzalozás
A paneltervezés egyik legfontosabb lépése az alkatrészek közti vezetősávok elhelyezése. Egy profin huzalozott panelen az egyes huzalszakaszok csatlakozásait is pontosan meg kell terveznünk és meg is valósítanunk! Ennek elkészítésében nagy segítségünkre lehet az ún. Routing gloss effort beállítás (ami a DXP " Preferencies " PCB Editor " Interactive Routing menüpont alatt érhető el). Az opció lényegi részét képezi az interaktív huzalozófunkcióinak, beállításával megadhatjuk, hogy a program milyen szinten nyúljon bele és tisztítsa meg huzalozásunkat. Működését két művelet közben figyelhetjük meg: az egyik a huzalok elhelyezése közben, a másik a huzalpályák és viák helyzetének módosításakor.


A beavatkozásnak három különböző módja érhető el:
Strongebben a módban a beavatkozás mértéke nagy, az interaktív huzalozó a legrövidebb utakat keresi, kisímítja a huzalokat stb. Ez a mód tipikusan a tervezés korai szakaszában hasznos, amikor a legtöbb huzal gyors elhelyezése a célunk. Huzalelhelyezés és -mozgatás közben működése a legtöbb esetben megegyezik a Weak beállítással, igazi különbséget csak viák áthelyezésekor vehetünk észre. A 3. képen láthatunk egy példát arra, hogyan viselkedik a program viamozgatás közben Strong, illetve Weak módban.


Weak - ebben a módban csak kismértékű beavatkozás történik, az interaktív huzalozó csak azokat a huzalokat veszi figyelembe, melyek közvetlenül csatlakoznak vagy a közelében vannak az aktuálisan huzalozott szakasznak (vagy huzal/via mozgatásnak). Ez a mód leginkább akkor hasznos, ha finomhangolni szeretnénk a huzalok elhelyezését, vagy módosítanunk kell egy kritikus vezetékszakaszt.
Offebben a módban tulajdonképp nincs semmiféle beavatkozás. Minimális tisztítás még ekkor is észrevehető, azonban ez csak az egymást átfedő rövid huzalszakaszokat köti össze. Ezt a módot legtöbbször a tervezés utolsó részeként szokás használni, ahol tökéletes finomhangolás szükséges (pl. huzalszakaszok kézi áthelyezése, vagy pad-kivezetések megtisztítása).

A HT-Eurep honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény