FőoldalKonstruktőrEgyedi Pick&Place fájlok Altium-ban
2012. december 11., kedd ::

Egyedi Pick&Place fájlok Altium-ban

Elektronikai termékek tervezésének végeztével le kell generálnunk a gyártáshoz szükséges kimeneti fájlokat. Az egyik ilyen, gyártásba adandó fájl a beültetőautomata használta vezérlőfájl, az ún. Pick&Place fájl. Vannak azonban esetek, amikor beültetőgépünk egyáltalán nem, vagy hibásan olvassa a kapott szabványfájlokat. Az Altium Designer alkatrészlista (BOM)-készítőjének segítségével azonban megoldhatjuk ezt a problémát, és egyedi Pick&Place fájlokat hozhatunk létre. A megoldás pedig igen egyszerű, de rendkívül hatékony

A projekthez tartozó bármely dokumentumból kattintsunk a Reports » Bill of Materials parancsra! A továbbiakban ebben az ablakban fogunk dolgozni.

  1. Elsőként az ablak bal felső részén a csoportosításból távolítsuk el az összes paramétert annak érdekében, hogy minden alkatrésznek egy külön sora legyen a listában!
  2. Adjuk hozzá a paraméterek listájához a panelről származó információkat (Include Parameters from PCB)!
  3. Az egyedi Pick&Place fájlunknak sok alapértelmezettként megjelenő adatot nem kell tartalmaznia. Távolítsuk el az összes paramétert, az alkatrészjelölő kivételével (Designator)!
  4. Ugyanitt találjuk a panelről származó paramétereket. Jelöljük be a szükséges tulajdonságokat! Szükségünk lehet az alkatrész helyére (középpont, 1-es alkatrészláb és/vagy referenciapont), rétegére és forgatására.

Ne feledjük, hogy az oszlopok átrendezésével a kívánt sorrendben jeleníthetjük meg a szükséges információkat. Exportálás előtt az alsó részen kiválaszthatjuk a kívánt fájlformátumot is, ami akár szabvány CSV is lehet.
Az Altium Designer alkatrészlista készítője egy igen hatékony eszköz, melynek segítségével számos jelentést készíthetünk tervünkben található alkatrészeink bármely paraméteréről. Ahhoz, hogy megtudja, hogyan hozhat ki belőle még többet, olvasson tovább!..

Egyedi BOM automatikus szűrő
Altium-ban a fiduciális pontokat gyakran mint szabvány, az alkatrészlistában nem szereplő alkatrészekként hozzuk létre. Ez a beállítás azt jelenti, hogy a kapcsolási rajz és a panel közti szinkronizáláskor részt vesznek, a Pick&Place fájlokban szerepelnek, azonban az alkatrészlistában nem. Az előző részben leírtuk, hogyan lehet az alkatrészlista készítővel egyedi Pick&Place fájlokat generálni, ám ha az alkatrészlistát ily módon állítjuk elő, akkor a fiduciális pontokat is szabvány alkatrészekként kell létrehoznunk. „De ebben az esetben hogyan érhetjük el, hogy mégse szerepeljenek az alkatrészlistában?” — kérdezhetnénk. Nos, ebben lehetnek segítségünkre az alkatrészlista egyedi szűrői.

Gyártáshoz használt alkatrészlista létrehozásánál először hozzáadjuk az összes szükséges alkatrész-tulajdonságot. Ekkor azonban még a fiduciális pontok is szerepelnek listánkban. Vegyük észre azonban, hogy egy vagy több tulajdonság a táblázatban üresen marad! A példánkban ez a Megjegyzés mező.
Annak érdekében, hogy a fiduciális pontokat eltávolítsuk az alkatrészlistából, kattintsunk a mező neve melletti nyílra! A megjelenő menü segítségével szűrhetjük az alkatrészlista tartalmát. A saját feltétel megadásához kattintsunk a Custom parancsra! A megjelenő ablakban állíthatjuk be az egyedi szűrőt. Állítsuk a feltételt Nem egyenlőre („Does not equal“), majd a következő mezőt hagyjuk üresen, mivel a fiduciális pontok nem tartalmaznak adatot ebben a mezőben!
A fiduciális pontok ekkor eltűnnek a listánkból, a beállított szűrési feltétel pedig alul olvasható lesz.
Ilyen módon létrehozhatunk olyan, beültetéshez használt fájlt, amely tartalmazza a fiduciális pontokat és egy alkatrészlistát a beszerzéshez, amely kihagyja azokat. Természetesen számos egyedi jelentés létrehozható ily módon, pl. alkatrészlista vagy Pick&Place fájl a külön felületszerelt alkatrészekhez.

A beállításokat célszerű elmenteni egy OutJob fájlban, így az egyedi jelentések generálása a másik projektjeinkben már csak egy kattintás!

A HT-Eurep Electronic Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény