FőoldalKonstruktőrnanoWatt XLP, extrém kisfogyasztású mikrovezérlők a Microchip-től
2009. szeptember 04., péntek ::

nanoWatt XLP, extrém kisfogyasztású mikrovezérlők a Microchip-től

nanoWatt XLP mikrovezérlők a Microchip-től
Napjainkban a funkcionalitás mellett egyre inkább előtérbe kerül az elektronikai készülékek fogyasztása. Míg a telepes készülékek esetében a fogyasztás csökkentésével a működési időtartam jelentősen meghosszabbítható, addig a hálózatról működő berendezéseknél jelentős energiamegtakarítás érhető el globális szinten. Ez utóbbi ösztönzésére az Európai Unió készenléti áramfogyasztási irányelvet is kiadott, amely 2010-től kötelező érvényűvé válik. A Microchip az új nanoWatt XLP™ technológiájával segíti a tervezőmérnökök munkáját a fogyasztás csökkentésében. Az akár 20 nA-ig csökkenthető sleep áramfelvétel rendkívül hatékony energiafelhasználást tesz lehetővé

Egyre több elektronikai alkalmazás igényel kisfogyasztású vagy telepes működést, ahogy az energiatakarékosság mind fontosabbá válik mindennapjainkban. A mai alkalmazásoknak kevés energiával kell beérniük, ez extrém esetekben akár 15 ... 20 évig tartó működést is jelenthet egyetlen elemről. Az ilyen és hasonló alkalmazások létrehozását is lehetővé téve, a Microchip bemutatta nanoWatt XLPTM technológiáját.
A nanoWatt XLP technológiával felvértezett termékek az iparág legkisebb áramfelvételét nyújtják alvó (sleep) üzemmódban, ahol a különlegesen kisfogyasztású alkalmazások az idejük 90 ... 99%-át töltik.

A nanoWatt XLP technológia előnyei:

  • Sleep áramfelvétel 20 nA-től
  • Brown-out Reset 45 nA-től
  • Watch-dog Timer 400 nA-től
  • Valós idejű óra és naptár 500 nA-től.
Néhány felhasználási terület: elemes eszközök (fogyasztásmérés, elektronikus zárak, hordozható orvosi műszerek, füst- és CO2-érzékelők, öntözőrendszerek, biztonsági rendszerek és érzékelők, távirányítók), zöldkezdeményezések (a jövő szabályozásainak megfelelő háztartási gépek és szórakoztatóelektronikák), zöldenergia (vezeték nélküli kapcsolók, elem nélküli érzékelők).
Számos kisfogyasztású termék igényel fejlett perifériákat. A Microchip alacsony fogyasztású eszközei olyan perifériákkal rendelkezne, mint: USB, LCD, RTCC és mTouchTM kapacitív érzékelő. Ennek köszönhetően nincs szükség további eszközökre az alkalmazásban, együttesen csökkentve a költségeket, az áramfelvételt és a rendszer komplexitását.
A perifériák mellett a nanoWatt XLP olyan felügyeleti áramköröket is tartalmaz, amelyek kifejezetten telepes alkalmazásokhoz terveztek.
  • A Deep Sleep Brown-out Reset megvédi az alkalmazást, ha az elem már gyenge vagy cserélendő, s mindössze 45 nA-t fogyaszt.
  • A valós idejű óra- és naptármodul kevesebb mint 500 nA áramfelvétel mellett is megtartja a pontos időt.
  • Egy dedikált, beépített oszcillátort használva a Watch-dog Timer megelőzi a rendszerhibákat, miközben kevesebb mint 400 nA fogyasztású.
A nanoWatt XLP megismerését és betervezését on-line elérhető anyagok is segítik. A www.microchip.com/XLP oldalon videók, tervezési tippek és egyéb dokumentumok érhetőek el. További segítség az olyan ingyenes, kész szoftveres megoldások, mint az USB, mTouch, ZigBee®, IrDA®, KeeLoq®, Graphics.

Az XLP-család tagjainak főbb tulajdonságainak összefoglalása:
nanoWatt XLP mikrovezérlők főbb tulajdonságai nanoWatt XLP mikrovezérlők főbb tulajdonságai

* RTC a hardveres RTCC modullal
Az összes megadott szám a katalógusban megadott tipikus érték a minimális tápfeszültség mellett

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény