FőoldalKonstruktőrAltium Designer-trükkök
2011. december 12., hétfő ::

Altium Designer-trükkök

A következőkben olyan tervezési trükköket mutatunk be, amelyeket a gyakorlatban is hasznosíthatunk mindennapi munkánk során az Altium Designer-ben. Ezek a "rejtett gyöngyszemek" segítenek bennünket áthidalni a régi, berögződött tervezési hibáinkat

Google Code-oldal speciális szkriptekkel
Bár az Altium számos beépített funkcióval rendelkezik, sok felhasználó szereti, ha bővítheti azokat egyéb, személyre szabott funkciókkal is, hogy munkájukat megkönnyítsék. Ebben van segítségükre az Altium Designer szkriptelési lehetősége.
A szkriptelésről számos meglévő mintapéldát találunk, amelyekből megtanulhatjuk a különböző objektumok kezelését. Ezeket a példákat az Altium Wiki-ről tölthetjük le. Ezt követte, hogy néhány felhasználó komolyabban kezdett foglalkozni a szkripteléssel, és megosztották szkriptjeiket az Altium-fórumon. Néhány évvel később jött létre ez a Google Code-oldal mint szkriptjeik egy központi megosztóhelye.
A Google Code-oldal 2011. májusban indult, és az első két hónapban már több mint 20 szkript volt található rajta. Ezek száma azóta is folyamatosan növekszik. Érdemes vetnünk rá egy pillantást, valószínűleg néhányat hasznosnak találhatunk közülük. Íme néhány:
  • Custom Pick&Place report - P&P SMD alkatrészekhez
  • Select Connected Tracks - a lemezen kijelöli az összes kapcsolódó huzalt
  • Incrementing Designators - egérkattintásra növeli a feliratok értékét
  • Adjust Component - a feliratot az alkatrész közepére helyezi, és módosítja forgatását
  • Current Calculator - kiszámítja a huzalon átfolyó maximális áramot
  • Format Paintbrush - formázás másolása egyik objektumról a másikra
  • Fillet - a kijelölt huzalokon a szögletes sarkakat körívvel helyettesíti
  • Planar Transformer - sík tekercset hoz létre

Alkatrészek elhelyezése a kapcsolási rajz alapján
Ez a tipp arról szól, hogyan végezhetjük el a kapcsolási rajzról a nyomtatott huzalozású lemezen lévő alkatrészek elhelyezését. Nyissuk meg a kapcsolási rajzot és a PCB dokumentumot is, fordíttassuk le, majd a kapcsolási rajzról kapcsoljuk be a Cross Select módot a Tools " Cross Select Mode paranccsal. Ebben a módban a kapcsolási rajzon kijelölt alkatrészek a lemezen is kijelöltek lesznek. Jelöljünk ki több alkatrészt egy kijelölőnégyzettel, vagy a SHIFT billentyű segítségével. A kijelölés után a PCB dokumentumban, ha a kiválasztott alkatrészeket egy megadott területre szeretnénk csoportosítani, használhatjuk a Tools " Component Placement " Arrange Within Rectangle parancsot. Az "I" gyorsbillentyű közvetlenül megnyitja ezt a menüt. Továbbá, ha az alkatrészeket a SHIFT billentyűvel jelöltük ki egy megadott sorrendben, akkor a Tools " Component Placement " Reposition Selected Components paranccsal (gyorsbillentyű "I", "C") a kijelölés sorrendjének megfelelően egyesével elhelyezhetjük az alkatrészeket.

Kiemelés és a hálózatok színe a lemezen
Bonyolult, többrétegű lemezek huzalozásán kiigazodni nem egyszerű feladat, különösen, ha lemezünkön 1000-nél is több hálózat található. Ezért tartalmaz az Altium Designer számos olyan funkciót, mely segítségünkre lehet az eligazodásban. Ezeket együtt "Lemeztájékozódás" funkcióknak nevezzük. Íme néhány közülük:

  • Rétegkategóriák - Lehetővé teszi több réteg egyidejű elrejtését/megjelenítését, így nem lesznek útban a felesleges rétegek. A kategóriákat beállíthatjuk, és módosíthatjuk a kép bal alsó sarkában lévő gombra kattintva.
  • Egy hálózat kiemeléséhez egyszerűen vigyük a hálózat fölé a kurzort. Megmaradó kiemeléshez használjuk a Ctrl + Kattintást, több hálózat kiemeléséhez pedig a Shift + Ctrl + Kattintást.
  • Ha tudjuk a keresett hálózat nevét, de nem tudjuk, hol található a lemezen, használjuk a PCB panelt. A panelen állítsuk be, hogy a hálózatok legyenek láthatók, majd a hálózatosztályt állítsuk -ra. Az alatta lévő részen ekkor az összes hálózat listája látható. Végiggörgethetjük a listát, vagy billentyűzet segítségével begépelhetjük a hálózat nevét is.
  • Ha tényleg ki szeretnénk emelni egy hálózatot, a PCB panelen kattintsunk a neve mellett lévő jelölőnégyzetre. Ez a funkció az egész hálózatot egy megadott mintázattal festi be. A mintázat tartós, a kiemelés törlésével is megmarad.

Terveink újrafelhasználása
Előzőleg elkészített terveinket többféleképp is újrafelhasználhatjuk az Altiumban. Íme, ezek közül néhány:

Device Sheets - Ezen lapok egy megadott mappában található normál kapcsolási rajzok. A mappa helye és neve szabadon testreszabható, ami egy központi helyként funkcionál az újrafelhasználandó kapcsolási rajzok számára. A lap projektbe illesztéséhez válasszuk a Place " Device Sheet Symbol parancsot, majd válasszuk ki a kívánt kapcsolási rajzot. Ha valaha próbáltuk már újrahasznosítani régi kapcsolási rajzainkat, akkor tudhatjuk, hogy ez több, mint egyszerűen beilleszteni azt a projektünkbe, mivel gondoskodnunk kell az alkatrészek feliratairól is. Nos, a "Lemezszintű Feliratozás" funkciónak köszönhetően a program automatikusan kezeli az alkatrészek feliratait, így nem kell külön foglalkoznunk velük.

Többlapos tervezés - Hasonlóan a Device Sheethez, néha egy kapcsolási rajzot szeretnénk többször használni a projekten belül. Ehhez remekül használható az Altium Designer többlapos tervezésfunkciója, amely lehetővé teszi áramkörünk közös részeinek egyszerű ismétlését, a kapcsolási rajz és a nyomtatott huzalozású lemez tervezési fázisában is. A forráslapot elegendő egyszer létrehoznunk egy külön kapcsolási rajzként és mentenünk a projekten belül. Könnyedén megadhatjuk, hányszor akarjuk a forráslapot használni egy lapszimbólum többszöri elhelyezésével (amely ugyanarra a kapcsolási rajzra hivatkozik), vagy a lapszimbólum feliratában a Repeat kulcsszót használva. A feliratkezelő a projektfájlban létrehoz és kezel egy táblázatot, amelyben az egyes példányok kapcsolatait tárolja. A teljes tervezési folyamat támogatja a többlapos projektet, beleértve az alkatrészfeliratok utólagos módosítását is. A másik dolog, amelyet a program automatikusan kezel, az adatbuszok felosztása (minden példány a busz egy jelét kapja), valamint több jel összevonása. Ezt láthatjuk a fenti képen is.

Többlapos tervek huzalozása - Ha projektünkben többlapos tervezést alkalmaztunk, akkor igazán könnyű dolgunk lesz a lemeztervezés fázisában. Ahelyett, hogy egyesével huzaloznunk kellene az összes példányt, elegendő azt csak az egyikben elvégeznünk, majd azt másolni a "Design " Rooms " Copy Room Format" paranccsal. Ez átmásolja az egyik példányból a többibe az alkatrészek elhelyezését, a huzalozást, a poligonokat, feliratok/megjegyzések pozícióit stb.

Lemezszintű elnevezés - Az elnevezés az a folyamat, amely egyedi azonosítóval látja el a tervünkben lévő összes alkatrészt. De mi történik akkor, ha tervünk többlapos tervet, vagy újrafelhasznált lapokat tartalmaz? Ha újrafelhasznált lapokat használunk (amelyek nem módosíthatóak), és több példányt elhelyezünk belőle, akkor könnyedén megeshet, hogy néhány alkatrésznek ugyanaz a felirata lesz. Továbbá többlapos tervezésnél is előfordulhat, hogy egy felirat többször szerepel a projektben. Ebben az esetben futtatnunk kell egy feliratmódosítást a Tools " Annotate Schematic paranccsal. Ne feledjük, hogy a folyamat csak a hagyományos kapcsolási rajzokat módosítja, sorra veszi az egyes lappéldányokat, de nem nyúl a Device Sheet-ekhez! Ezután futtathatunk egy lemezszintű elnevezést a Tools " Board Level Annotate paranccsal, amely lehetővé teszi, hogy az egyes alkatrészek logikai felirataihoz más fizikai feliratokat rendeljünk. Ezen fizikai feliratok nem kerülnek a kapcsolási rajzra, de a projekt részei lesznek egy *.annotate fájlként. Ekkor módosításainkat átvihetjük a nyomtatott huzalozású lemezre, és elvégezhetjük a pozíció szerinti elnevezést. Ez az elnevezési folyamat is az annotate fájlba kerül.
Mivel a többlapos tervezés automatikusan végzi a feliratok hozzárendelését, így azok könnyen túl hosszúak lehetnek, túl sok helyet foglalva el a lemezen. A lemezszintű elnevezés azonban felismeri, ha többlapos tervvel van dolga, így lehetséges egy ún. sík elnevezés futtatása, rövidebb feliratokkal.
A kapcsolási rajzok nyomtatása előtt az egyes lapoknak is sorszámot kell adnunk. Ezt a Tools " Annotate Compiled Sheets paranccsal végezhetjük el, így az összes lap egy egyedi lapsorszámot kap. Nyomtatás előtt figyeljünk rá, hogy a "Use Physical Documents" opció engedélyezve legyen, így a pdf fájl tartalmazni fogja a fizikai feliratokat és a dokumentumok sorszámát is!

A HT-Eurep Electronic Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény