FőoldalKonstruktőrAz MI jegyében új néven folytathatja a BME távközlési tanszéke
2024. február 13., kedd ::

Az MI jegyében új néven folytathatja a BME távközlési tanszéke

Márciustól Távközlési és Mesterséges Intelligencia Tanszék néven dolgoznának tovább.

Bő húsz év után nevet vált a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke. A nagy nyelvi modellek közelmúlt béli fejlődése adta a végső lökést.

1949-ben, a Villamosmérnöki Karral egy időben jött létre a tanszék elődje Vezetékes Híradástechnika Tanszék néven. Több szervezeti átalakulás dacára ezen a néven dolgoztak egészen 2003-ig, amikor is felvették a mostanáig élő Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) nevet. A tanszék nevében a médiainformatika nem a tartalomgyártást, hanem az adatátvitel- és feldolgozás technológiáját jelentette.

Két és fél évvel ezelőtt a tanszék élére dr. Varga Pál egyetemi docenst nevezték ki, akinek már akkor a programjában szerepelt a tanszék nevébe felvenni a mesterséges intelligencia kifejezést. Azóta folynak az egyeztetések a karral és az egyetemmel. Mostanra igazából csak az adminisztratív lépések vannak hátra. Amennyiben márciusban mind a Kari Tanács, mind az egyetem Szenátusa jóváhagyja a változtatást, úgy onnantól kezdve Távközlési és Mesterséges Intelligencia Tanszék néven folytatják a munkát.

A tanszékvezető szerint a mesterséges intelligencia több évtizede jelen van a tanszék tevékenységében, az 1990-es évek eleje óta foglalkoznak a kutatók a gépi és mélytanulással, a neurális hálózatokkal és az alkalmazott MI-vel is. Bár a névváltás ötlete már korábban felmerült, a nagy nyelvi modellek tavalyi fejlődése újabb lökést adott neki. „Hirtelen óriási javuláson mentek át a különféle modellek, és ez teljesen átrajzolta a mesterséges intelligencia színterét. Ahogy mindenki, mi is azt kutatjuk, hogy mely területeken és hogyan lehet a lehető legtöbbet kihozni ezekből az új modellekből, hogyan nyerhetünk a legtöbbet az új technológiákkal”, mondja dr. Varga Pál.

Mindez tükröződik a tananyagban is. A tavaszi félévben indul el a „prompt engineering” tantárgy, ahol különféle modelleken mutatják be, milyen módszerekkel, vezérlőkkel, tagekkel lehet a legpontosabb eredményt elérni – mindezt gyakorlatorientáltan, de a BME VIK hagyományaihoz híven alapos elméleti megalapozottsággal.

Forrás: itbusiness.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény