FőoldalGyártósorTeljesen automatikus koncentrációvezérlés tisztításnál
2016. május 10., kedd ::

Teljesen automatikus koncentrációvezérlés tisztításnál

Nyomtatott áramköri kártyákra épített elektronikai termékek tisztításánál a művelet eredményét számos tényező befolyásolja. Nemcsak a tisztítás utáni maradékokkal kell számolni, hanem a folyamatfüggő hatásokkal is, mint például a tisztítószer kipárolgása vagy eljuttatása egyik folyamatlépcsőből a másikba

A tartósan jó tisztítási eredmények elérése érdekében a tisztítófürdő paramétereinek folyamatos monitorozása ajánlott. Erre a célra léteznek manuális és automatikus módszerek is. A manuális módszerek a vezetőképesség vagy pH-érték mérését takarják, és mindkét monitorozási típusra igaz, hogy eredményességüket befolyásolja a hőmérséklet és a szennyezettség is, tehát nem igaz rájuk, hogy abszolút mérési eredményeket szolgáltatnak. Továbbá, ha csak ez a két paraméter kerül monitorozásra, a tisztítófürdő minősége gyakran nem határozható meg jó hatékonysággal vízalapú tisztítófolyamatok esetén.

Másfelől viszont a tisztítószer koncentrációja nagyon jó iránymutatója a tisztítási hatásfoknak. E paraméter kiméréséhez számos savalapú térfogati elemzéses kémiai gyorsteszt, illetve törésmutató-mérés áll rendelkezésre. Ám mindkét módszer csak friss tisztítófürdők esetén biztosítja az elvárt hatékonyságot, míg egy további, manuális, fázisszeparáció-alapú koncentrációmérés (mint amilyet például a ZESTRON® Bath Analyzer is biztosít) szennyezettségtől függetlenül megbízhatóan és pontosan működik.

A korábban említett, alacsony ráfordítást igénylő, manuális monitorozási módszerek mellett léteznek automatikus megoldások is, mint amilyen például a ZESTRON® EYE rendszere, amely valósidőben méri a tisztítószer koncentrációját és hőmérsékletét is. Ez a mérés a manuális módszerekhez képest pontosabb, és ellenáll a szennyezettségnek is. A folyamatos adatdokumentálás mellett az adatok akár két évre visszamenőleg is lementhetőek és visszakereshetőek, ezért ilyen tekintetben teljes nyomon követhetőséget biztosítanak. A ZESTRON® EYE kompatibilis minden széles körben alkalmazott tisztítógéppel, és képes azok PLC-jével történő kommunikációra. A rendszer bővíthető automatikus adagolóval (koncentrátum és desztillált víz tekintetében egyaránt), és közvetlenül vezérelhető a mérési eredmények által.

Végezetül, a másik automatikus módszer, amelyet a ZESTRON® EYE CM (koncentrációmenedzsment) valósít meg, új terméknek számít a piacon, és egy teljesen automatikus, magában működő modul, amely mind az automatikus koncentrációmérést, mind pedig az automatikus adagolást megvalósítja.

A Zestron honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény