FőoldalArchívumNanocsöves RFID válthatja a vonalkódokat
2010. április 09., péntek ::

Nanocsöves RFID válthatja a vonalkódokat

Egy koreai és amerikai kutatókból álló csapat nanocső-tranzisztorokból készítené el a vonalkódok utódját.A technológia egy szén nanocsöveket tartalmazó tintán alapul, mellyel a rádiófrekvenciás azonosításhoz szükséges, hártyavékony tranzisztorok nyomtathatók. A nyomtatási technikával az azonosítók mindössze filléres költségeket jelentenek majd, aminek köszönhetően teljesen mindennapossá válhat az alkalmazásuk

Az olcsó, a nanotechnológiának köszönhetően egyszerűen nyomtatható RFID azonosítókat, melyek akár teljesen láthatatlanul is beágyazhatók egy-egy termék csomagolásába, a Rice Egyetem (USA) kutatói dolgozták ki a dél-koreai Szuncson Nemzeti Egyetem csapatával közösen. A módszer lehetővé teszi, hogy egy áruval megrakott bevásárlókocsit áttolva az összes vásárolt termék árát egyszerre leolvassa a szkenner.

A kereskedelemben való elterjedés előtt azonban akadályt jelent még, hogy az eszközt le kell kicsinyíteni egy vonalkód méretére, ami nagyjából harmada a jelenleg megvalósított megoldásnak. Továbbá növelni kell a hatósugarát. A gyakorlatban már alkalmazható távolság az lenne, ha egy méterről az összes cikket betudná olvasni a rendszer.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény