FőoldalArchívumSzerelmi bánat ellen kémprogram
2009. október 06., kedd ::

Szerelmi bánat ellen kémprogram

Bűnösnek vallotta magát a 38 éves Scott Graham, akit a szövetségi hatóságok egy kórház teljes informatikai infrastruktúrájának fertőzésével vádolnak.Az Ohio állambeli férfi még 2008-ban vásárolt 115 dollárért egy SpyAgent nevű kémprogramot, amellyel egy volt barátnőjének számítógépes tevékenységét szerette volna megfigyelni. A vád szerint a férfi a kémprogramot a barátnője Yahoo-s email címére küldte, aki azonban nem otthon, hanem munkahelyén, az Akron Gyerekkorház szívsebészeti osztályán nyitotta meg

Arról a vád nem szól, hogy a nő miért telepítette a kémprogramot, ám valószínű, hogy a SpyAgentet Graham hasznos szoftvernek tüntette fel, és a nő bizalmát kihasználva kérte meg a futtatására. A férfi a kémprogramnak hála több mint ezer képernyőképet kapott a kórházból, köztük 62 beteg bizalmas adatait, egészségügyi beavatkozások leírásait, diagnózisokat, ráadásul négy kórházi dolgozó személyes emailjeit és pénzügyi műveleteit is nyomon követhette. Graham beismerte bűnösségét és 33.000 dollár kártérítést fizetett a kórháznak, a bíróság azonban akár öt év börtönt is kiszabhat büntetésül. Graham ügyvédje, Ian Friedman szerint ügyfele magas árat fizet azért, hogy megtanulja: az internetes hirdetéseknek nem mindig kell hinni, és egy kémprogram magán célokra történő használata is rendkívül rosszul sülhet el. Ugyanakkor az is kérdés, hogy a kórház rendszergazdái miért nem vették észre a kémprogram települését és működését. "Az eset súlyos biztonsági hiányosságokat tár fel a kórházban, de valójában a biztonsági helyzetük nem sokban különbözik a vállalatok 99%-ától." - világít rá a kémprogramok kockázatára Eric Howes, a Sunbelt kutatási igazgatója és a SunbeltLabs vezetője.

SpyAgent - van már magyar megfelelője is
A SpyAgent-et a többi hasonló programmal együtt megvásárolható szoftverként kínálják aggódó szülők, vagy éber munkaadók számára, akik szeretnék tudni, hogy mi történik távollétükben az otthoni, vagy munkahelyi számítógépeken. A SpyAgenthez hasonló program már magyar nyelven is elérhető: Jelszómester nevű feladó terjeszti a Real Spy Monitor nevű szoftvert (amit a VirusTotal antivírusainak mindössze 61%-a ismer). A hirdetés szerint a program alkalmas arra, hogy MSN, iWiW, Myvip, Hotdog, Freemail, Vipmail, Hotmail, Facebook jelszavakat megszerezze, segítségével könnyen nyomon követhetjük barátnőnk, feleségünk levelezését, vagy férjünk interneten vásárolt erotikus tartalmait, illetve gyermekünk böngészési szokásait. A reklám szerint minden művelet naplózható, így utólag könnyen visszakereshetővé válik, hogy ki mit csinált, merre böngészett távollétünkben. "Mindez nagyon is veszélyes, hiszen ha hétköznapi felhasználók is rutinszerűen fogják alkalmazni a kémprogramokat, akkor az beláthatatlan biztonsági és jogi következményekkel járhat. Vállalati és egyéni ügyfeleink is egyre inkább a hatékony kémprogramvédelmet keresik, és a hasonló káros alkalmazások felismerésének és eltávolításának lehetősége miatt fordulnak hozzánk." - mondja Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi képviseletének vezetője.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény