FőoldalArchívumLED fényforrások az utcai világításban is?
2009. augusztus 19., szerda ::

LED fényforrások az utcai világításban is?

Már a közeli jöbőben bevonulhatnak a fénykibocsátó diódák (LED-ek) a mindennapok minden területére, és jelentős szerepet játszhatnak a világításban, többek közözött energia-hatékonyságuknak és robusztusságuknak köszönhetően.Így az utcai világításban is eddig elérhetetlen fényminőséget valósíthatnak meg, és mind az üzemeltetés, mind a karbantartás terén jelentős megtakarítást tehetnek lehetővé


Bajoroszág Frankföld régiójában, Fürth városában szerelték fel azt a hat kísérleti utcai lámpát, amelyek segítségével bepillantást nyerthetünk a holnap utcai világításába.
A fürthi közlekedési és energia-szolgáltató vállalat (infra fürth GmbH) megbízásából a kültéri világítás globális piacvezetője, a Schréder cég tervezte és konstruálta a P 186 típusú utcai lámpákat, amelyekbe az Osram 1,2 watt teljesítményű Golden Dragon Plus LED fényforrásait helyezték: egy kétszárnyú lámpatestbe 2x48 darabot. A lámpatesteket 8 m magasságban szerelték fel. A LED fényforrások különleges design-ja már nappal is jól megkülönböztethető a szokásos utcai lámpákétól. Éjjel, mikor a LED-ek sugárzó fehér fénnyel világítanak, a különbség még élesebb.
Noha a tesztlámpák 75 lumen/watt értékű fénykihozatala nagyjából megfelel egy konvencionális lámpáénak, annál lényegesen világosabb benyomást keltenek. Ugyanis a LED sugárzási karakterisztikája alapján a fényszóródás csekélyebb a kisüléses lámpákénál. A diódák különleges lencséken át iránytörés nélkül, közvetlenül a földre juttatják a fényt. Emellett a kibocsátott fehér fényt ragyogóbbnak lehet érzékelni a "normál" lámpákénál. Mivel a LED-ek színes változatban is használhatók, a városi világításban új lehetőségek nyílnak meg. Épületek, utcák, terek egyedi színű fénybe burkolhatók. Városrészek hangsúlyos színkialakítással egyedi atmoszférára tehetnek szert. A LED-ek további előnye a nagynyomású kisüléses lámpákénál lényegesen hosszabb élettartam. Rázkódások nem befolyásolják sem a teljesítményt, sem az élettartamot. A LED-ek a vandalizmussal szemben is jobban védettek. A városüzemeltetők számára így az utcai világítás karbantartási és javítási költségei is alacsonyabbak.
A kísérlet tapasztalatai adnak majd választ arra, hogy mennyire alkalmas a LED-technológia már ma is gyakorlati városi alkalmazásokra. Az eddigiek alapján az látszik, hogy a LED máris elérte, sőt túlszárnyalja a hagyományos világító eszközök teljesítményét. Hamarosam még hatékonyabb LED rendszerek megjelenése várható, ami további potenciális költség-megtakarítást jelent majd a városoknak, és kevesebb CO2 szennyezést a környezetnek

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény