FőoldalArchívumA Sunfilm és az Applied Materials iparági mérföldkőhöz érkezett
2009. június 23., kedd ::

A Sunfilm és az Applied Materials iparági mérföldkőhöz érkezett

Napelem gyártóüzem
A Sunfilm, AG és az Applied Materials, Inc., bejelentette, hogy a világ első kettős kapcsolódású SunFab vékony filmgyártó sora, amelyet a Sunfilm grossröhrsdorfi gyárában helyeztek üzembe.5,7 négyzetméteres felületet használva a gyártósor teljesítette a végső igazolási tesztet, igazolva, hogy megfelel a napelem modulok gyártási előírásainak - akár 8 százalékos hatékonysággal is, valamint teljesíti a hozamokra és az éves kapacitásra vonatkozó előírásokat is. A gyártósor most megkezdi a tömegtermelést


Elégedettek vagyunk azzal, hogy bemutathattuk, hogy a kettős kapcsolódású (tandem junction) technológia megoldást jelenthet a nagyméretű panelek esetében is, é hogy ezek a nagyobb hatékonyságú panelek olyan tömegben gyárthatóak, ami ideálissá teszi azokat a mindennapi napelemgyártásban is - mondta el Mike Splinter, az Applied Materials elnök-vezérigazgatója. A SunFab kettős kapcsolódású (tandem junction) gyártósor kialakítása olyan fontos üzleti és technológiai előrelépés, ami újabb lépéssel közelebb hozza az ágazatot ahhoz, hogy drámai változást idézzen elő abban, ahogy a világ az energiát termeli.
Ez rendkívül fontos mérföldköve iparágunk fejlődésének - állítja Wolfgang Heinze, a Sunfilm ügyvezető igazgatója, a társaság igazgatótanácsának elnöke. A Sunfilm és az Applied Materials mérnökcsapatai intenzív együttműködéssel voltak képesek erre a kiemelkedő teljesítményre. Büszkék vagyunk arra, hogy a világon nálunk működik az első olyan kettős kapcsolódású (tandem junction) gyártósor, amely engedélyt kapott.
Kiemelkedő teljesítménye ez mind a Sunfilmnek, mind az Applied-nak. Megmutatja technikai kiválóságukat és képességüket az együttműködésre, valamint arra, hogy képesek legyenek hozzájárulni vásárlóik sikereihez
- mondta el Dr. Randhir Thakur, a SunFab Thin Film Solar and Display Business Group első elnökhelyettese. A gyorsan növekvő fejlett technológiák beillesztése a gyártásba meghatározó képessége az Applied-nak, és ez a mérföldkő újabb bizonyítéka annak a képességünknek. hogy gyorsan el tudjuk juttatni a kettős kapcsolódású (tandem junction) technológiát a laboratóriumokból a kereskedelmi méretű termelésig.
A vékonyfilmes kettős kapcsolódású panelek csak mintegy 1/50-ed résznyi szilíciumot használnak fel az elektromos áram termelésére, mint az kristályos szerkezetű szilíciumlapkákat felhasználó hagyományos napelem-modulok. A kettős kapcsolódású (tandem junction) technológiát ultra nagyságú, 5,7 négyzetméteres alapanyaggal és a tömegtermelési képességgel kombinálva a Sunfilm arra számít, hogy széleskörű vásárlói igények kielégítésére lesz képes az egész-, a fél és a negyedpanelek terén, és ez jelentősen csökkentheti a beépítendő napenergia-hasznosító rendszerek költségeit. Egy negyed-méretű, 1,4 négyzetméteres modul óránként akár 114 W áram előállítására lehet képes, míg a teljes, 5,7 négyzetméteres panel teljesítménye mintegy 450 W lehet óránként.
Nagyon elégedettek vagyunk ezzel a teljesítménnyel. Ez a siker realitássá tette a kettős kapcsolódású vékony filmes szilíciumot, és olyan helyzetbe hozta a Sunfilmet, hogy olyan környezetbarát termékekkel álljon a piac rendelkezésére, amely a magas kapacitást vonzó költségekkel érik el - mondta el Dr. Sven Hansen, a Good Energies részleg befektetési vezérigazgatója és a Sunfilm felügyelő bizottságának elnöke.
Ragyogó hír ez már meglévő és jövőbeli vásárlóink számára egyaránt - állítja Dr. Sicco W.T. Westra, a Sunfilm üzletfejlesztési vezérigazgatója. Most már nagyobb tételekben kezdhetjük meg termékeink elállítását. Évi 120 MWh feletti éves kapacitású első gyártósorunk és az év során még megindítani tervezett második gyártósor erős pozíciót jelent a piac szükségleteinek
kielégítésében.

A Sunfilm AG-t 2006-ban alapította a Good Energies és a NorSun; székhelye a németországi Grossröhrsdorfban van. A társaság a nagy hatékonyságú kettős kapcsolódású (tandem junction) szilícium vékonyfilmes technológiára építve fejleszt, gyárt és értékesít napelemes modulokat. Ezek a modulok akár 5,7 négyzetméteresek is lehetnek, ugyanakkor fél- és negyedméretű modulok is elérhetőek.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény